keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

RISOTTO CON PECORINO, OLIO E ACETO BALSAMICO, risottoa pecorinolla, oliiviöljyllä ja balsamiviinietikalla maustettuna

Italialainen ruoka ylpeilee autenttisuudellaan, 
yksinkertaisuudellaan ja laadullaan.
Se on parhaimmillaan yhtä aikaa käsittämättömän 
yksinkertaista ja häikäisevän hyvää. 
Loistava esimerkki tällaisesta ruuasta on 
Emilia Romagnan alueelta peräisin oleva risotto balsamicolla.


Kun ruoka on yksinkertaista, ainesten on oltava laadukkaita.  
Jos risoton jujuna on balsamico, on kyseessä aito, italialainen, 
rypälemehusta tammitynnyreissä siirappiseksi 
vuosikausia kypsytetty balsamico 
eikä kaupan mustaksi värjätty viinietikka. 

Tähän ruokaan raaskin hölvätä Castello di Verrazzanon viinitilalta ostamaamme balsamicoa.


Käyttämäni resepti on suuren idolini Jamie Oliverin italialaissyntyisen 
mentorin Gennaro Contaldon käsialaa. 


1½l kasvislientä
4rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
½ pieni sipuli hienoksi silputtuna
350g arborio-risottoriisiä
50ml valkoviiniä
80g tuoretta pecorinoraastetta
+ pecorinoraastetta tarjoiluun
balsamicoa pirskotteluun

Laita liemi kattilaan ja keitä hiljalleen. Jätä kiehumaan miedolle lämmölle.

Kuumenna kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä keskikokoisessa kattilassa ja kuullota sipulia kunnes se pehmenee. Lisää riisi ja hämmennä kunnes kaikki riisinjyvät ovat saaneet öljykiillon pintaansa - varo kuitenkin, ettei riisi saa väriä pintaansa! Lisää sitten valkoviini ja jatka hämmentämistä kunnes se haihtuu. Lisää muutama kauhallinen kasvislientä ja keitä koko ajan hämmentäen kunnes se on imeytynyt. Jatka liemen lisäämistä tähän tapaan kunnes riisi on al dente (yleensä noin 20 minuuttia). 
Tarkista mausteet.

Poista liedeltä ja vatkaa sekaan pecorino ja loput oliviöljystä. Jätä seisomaan minuutiksi ja jaa sitten neljälle lautaselle. Pirskota pinnalle balsamicoa, ripottele hieman lisää pecorinoa ja tarjoile.


Hyvän risoton tekemisessä on omat jipponsa. 
Contaldon reseptissä valmistus on kuvattu hyvin suppeasti. 
Lue lisää risotonvalmistamisen alkeista TÄÄLTÄ.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...