maanantai 8. huhtikuuta 2013

FARFALLEA ARTISOKKA-PARMESAANI-VALKOSIPULI-KERMAKASTIKKEESSA (Jamie Oliverin ohjeella)

Jamie duunaa reseptissään tuoreita latva-artisokkia. Minäkin päätin kokeilla latva-artisokan perkaamista. Puolen tunnin ähertämisen jälkeen olin brutaalisti murhannut kaksi latva-artisokkaa, lopputuloksena karmiva kasa sotkua ja epämääräiset, ruuanvalmistukseen kelpaamattomat tummuneet möykylät, jotka lensivät kaaressa biojäteastiaan. Oli tasan ensimmäinen ja viimeinen kerta kun käsittelen tuoretta latva-artisokkaa. Jos olet näppärämpi kuin minä, ole hyvä ja kokeile.


Leikkaa neljän latva-artisokan pohjasta n.5cm pala. Leikkaa sen jälkeen lehtien kärkiosat poikittain ja napsauttele yksitellen uloimmat sitkeät lehdet pois. Lopeta, kun saat esiin pehmeämmät sisuslehdet. Minun artisokistani nämä tuntuivat puuttuvan tyystin. Koverra pois rihmainen keskiosa. Tämän jälkeen minulla oli käsissäni pari kerrosta tummuneita, nihkeitä kerroksia sekä kasapäin sisuskarvaa. Kuori sen jälkeen sitkeä ulkokuori perunankuorimaveitsellä. Tai jos perunankuorimaveitsi ei kuoreen tehoa, kuten minun tapauksessani, siirry murhaamaan veitsellä. Pane artisokat saman tien sitruunalla maustettuun veteen, jotteivät ne tummu. Too late, totesin tässä vaiheessa ja siirryin työstämään säilyke-artisokansydämiä. Ei siis mennyt ihan niinkuin Strömsössä, mutta pasta oli varsin mainiota näinkin valmistettuna.



kolmen munan pastataikina*
1tlk artisokan sydämiä ohuiksi siivuiksi leikattuna
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
kourallinen tuoretta timjamia hienonnettuna
puolikkaan sitruunan mehu
2dl kuohukermaa
puoli kourallista tuoretta minttua hienonnettuna
150g parmesaania raastettuna
suolaa ja mustapippuria

*Pastataikina:
3 luomumunaa
300g vehnäjauhoja + durumjauhoja yhteensä

Valmista pastataikina sekoittamalla munat hiljalleen jauhokasaan, vaivaa kunnes taikina on tasaista ja saat siihen sopivan sitkon.

Veivaa taikinasta pastakoneella ohutta levyä ja leikkaa veitsellä muutaman sentin levyistä nauhaa. Leikkaa taikinapyörällä mieleisesi levyisiä pätkiä ruttaa keskeltä ruseteiksi.


Anna farfallejen kuivahtaa viitisen minuuttia, jotta ne ovat sopivan kuivia keitettäväksi. Jos haluat valmistaa pastat vasta myöhemmin, levittele ne jauhotetulle alustalle ja peita kostealla liinalla, jolloin ne pysyvät tuoreina 3-4 tuntia. Jos valmistat pastat vasta paaaaljon myöhemmin, anna niiden kuivua peittämättöminä muutaman tunnin ajan ja siirrä ne ilmatiiviiseen purkkiin. Kunnolla kuivuneina niiden pitäisi säilyä pari kuukautta.


Kuumenna oliiviöljy kasarissa ja lisää joukkoon valkosipuli ja timjami. Pyörittele hetki, älä ruskista valkosipulia. Lisää artisokansydänsiivut ja kuumenna. Mausta sitruunamehulla ja hauduta hetki. Lisää joukkoon kerma ja suurin osa mintusta. Hauduta pari minuuttia. Nosta kasari liedeltä ja sekoita joukkoon puolet parmesaanista. Mausta kastike suolalla ja mustapippurilla.

Keitä farfallet suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsiksi eli 3-4 minuuttia. Kuuleeko Stömsö? Meidän pastamme ei ollut kuivunut tarpeeksi, sillä rusetit lötkähtivät - makuun se ei tietenkään vaikuttanut. Valuta pasta, ja sekoita kastike pastan sekaan. Ripottele pinnalle loput mintusta ja parmesaanista juuri ennen tarjoilua.



1 kommentti:

  1. Hei! Sait haasteen Huhmare-blogista! Käy katsomassa http://huhmare.blogspot.fi/.
    Terv. Ulla/Huhmare

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...