tiistai 18. joulukuuta 2012

TÄYDELLINEN TÄYTEKAKKU

Pohdiskellessani tarjoiluja tyttäreni syntymäpäiväkutsuille kehittelin päässäni jotakuinkin täydellisen täytekakun: raikkaita marjoja, jotain pehmeän kermaista täytettä, jotain hieman hyytelömäistä täytettä ja jotain mikä korostaa marjojen makua. Kaikessa fiksuudessani keksin kakulle vielä erilaisen muodon: tekisin sen kulhoon kuten charlotte russen, mutta kerroksittain! Ja päälle vielä teemaan sopiva vihreä sokerikuorrute! Sehän on... sehän on täydellinen... hetkinen. Sehän on melkein prinsessakakku.

Mutta mikä olisikaan sen parempaa kuin keksiä uudelleen pyörä, mutta tehdä siitä astetta toimivampi? Näin taioin prinsessakakusta "kuninkaallisen mehevän täytekakun".


Yleensä ennen emännöimiäni juhlia saan Suuria Neronleimauksia (jotka johtavat yleensä Suuriin Tunteenpurkauksiin). Näin kävi tälläkin kertaa. Sain kerrassaan kuninkaallisen idean leipoa täytekakkupohjan ensimmäistä kertaa elämässäni ihan itse. Tai voi olla että olen tätä joskus aiemminkin kokeillut, mutta itsesuojeluvaistoni on pyyhkinyt muistikuvat mielestäni. Pläräsin läpi muutamia kakkupohjareseptejä ja täysin vastoin todellisia leipurinkykyjäni osasin jopa soveltaa näitä reseptejä ja sain aikaiseksi kuohkean sienimäisen, kauniin kakkupohjan. Otettuani kakun uunista tajusin kuitenkin, että jos aion tunkea pohjan ja kannen väliin kolmea eri täytettä, minun on leikattava kakku NELJÄÄN osaan, mikä tarkoittaisi käytännössä samurain veitsenkäyttötaitoja ja liian hataria, ohuita kakkukerroksia (eli suoraan suomennettuna itkupotkuraivareita ja kakkusilppua). Joten nautiskelin uudesta taidostani ja pyöräytin vielä TOISEN kakkupohjan.

Täytteet olin suunnitellut jo valmiiksi: kuohkean kermaista mustikkatuorejuustoa, mansikkakiisseliä ja vaniljakreemiä. Pyöräytettyäni mustikkatäytteen tajusin, etten ollut tarkistanut mitä aineksia tarvitsen vaniljakreemiä varten ja alkoi kuumeinen nettisurffailu ainesvalikoimaani sopivan (maissitärkkelyksettömän)reseptin löytämiseksi. Kuin ihmeen kaupalla vaniljakreemikin onnistui täydellisesti. Mansikkakiisseliä tuli ainakin puolet liikaa, mutta tämä oli helpommin korjattavissa kuin päinvastainen ongelma.

Käytännön syistä luovuin prinsessakakkumaisesta puolipyöreästä muodosta - koristeeksi suunnittelemani sokerimassalaatat olisi helpompi kiinnittää tasaiseen pintaan. Kakkua kootessani aloin pikkuhiljaa hahmottaa, että kakkureseptikirjasta lukemani sääntö saattaisi jopa pitää paikkansa - kahdeksan munan kakusta todellakin saattaisi riittää tarjottavaa yli kahdellekymmenelle vieraalle.

Suurin huoleni kuitenkin oli se, että sienimäinen kakkupohja imaisi melkoisen määrän kostuketta ja pelkäsin kakun leviävän mutavyöryn lailla kahvipöydälle tarjoiluvaiheessa. Kakku oli kuitenkin mielestäni juuri sopivan kosteaa ja mehevää - paksut kakkulevyt olivat siis tässä kohtaa pelastukseni. Kakku sai kovasti kehuja - maut olivat sopivan täyteläiset mutta raikkaat, kakku oli sopivan kostea ja maukas, ei liian makea.


(kakusta riittää n.20 vieraalle)

Täytekakkupohja(2kpl = 4 kerrosta)
8 munaa
4dl sokeria
2dl perunajauhoja
2dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Tästä ohjeesta tulee melkoinen määrä taikinaa. Suosittelen tekemään kahdessa erässä!

Ota munat hyvissä ajoin huoneenlämpöön, sillä ne vatkautuvat paremmin kuin jääkaappikylmät. Vatkaa munien rakenne rikki ennen sokerin lisäämistä. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, jämäkäksi, valkoiseksi vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi taikinaan koko ajan varovasti sekoitellen.

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Itse käytin irtopohjavuokaa (halkaisija 26cm), jonka pohjustin leivinpaperilla ja jonka reunat jauhotin. Huom! Ohjeesta tulee siis KAKSI tällaista kakkupohjaa, eli tarvitaan jos teet koko taikinan kerralla, tarvitset KAKSI vuokaa.

Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kumoa esim. silikonialustalle tai pyyhkeelle tai yksinkertaisesti poista irtoreuna vuoasta ja valuta kakkupohja alustalle. Anna jäähtyä ja leikkaa kahteen osaan.


Mustikkatuorejuustotäyte
2dl vispikermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
80g pakastemustikoita
n.2dl sokeria
½dl mustikoiden mehua
3 liivatetta

Liota liivatteita kylmässä vedessä kunnes ne ovat pehmeitä. Vaahdota sillä aikaa kerma ja sulata mustikat. Purista mustikoista siivilän avulla mehua ja lisää tarvittaessa vettä joukkoon niin että saat yhteensä puolisen desiä nestettä.

Vatkaa sokeri tuorejuuston sekaan ja lisää mustikat tuorejuustoseokseen. Kuumenna mustikkamehu, purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne mustikkamehuun. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja valuta ohuena norona tuorejuustoseokseen samalla sekoitellen seosta. Nostele joukkoon kermavaahto.


Vaniljakreemi
260g maitoa
80g sokeria
40g keltuaisia
24g vehnäjauhoja
vaniljatanko

Halkaise vaniljatanko ja raavi veitsen kärjellä tangosta siemenet irti. Kaada maito kattilaan, lisää joukkoon vaniljansiemenet ja ala kuumentaa. Lisää heti joukkoon loput aineet: keltuaiset joiden rakenne on vatkattu rikki, sokeri, sekä jauhot siivilän läpi.

Sekoita hyvin, äläkä anna palaa pohjaan. Jatka sekoittelua kunnes seos pulpahtaa ja muuttuu sakeammaksi. Nosta pois levyltä ja anna jäähtyä.


Mansikkakiisseli
250g pakastemansikoita
4dl vettä
1dl sokeria
4rkl perunajauhoja + ½dl vettä

Voit aluksi sulattaa mansikat ja survoa niitä hieman, ellet halua isoja mansikkalunsseja kakkuusi. Kuumenna mansikat, vesi ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Sekoita perunajauhot puoleen desiin kylmää vettä. Nosta kattila pois levyltä ja sekoita perunajauhosuurus ohuena norona kattilaan koko ajan sekoittaen. Laita kattila takaisin levylle ja anna kuumenna juuri sen verran, että seos pulpahtaa. Älä sekoita enää tämän jälkeen ettei kiisselistä tule liisteriä. Anna jäähtyä.


Kostutukseen
250g pakastemansikoita
vettä

Sulata mansikat ja anna niistä valua mahdollisimman paljon mehua siivilän läpi. Survo vielä mansikoita siivilässä niin että saat hieman lisää nestettä irti. Lisää sekaan vettä yhtä paljon kuin mitä mansikkamehua on.

Pinnalle
2dl vispikermaa
150g maustamatonta tuorejuustoa
n.2/3dl tomusokeria

Sekoita tomusokeri tuorejuuston sekaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita varovasti mutta huolellisesti tuorejuuston sekaan.


Päälle
1pkt (250g) haluamasi väristä sokerimassaa
(tomusokeria)


Nosta yksi kakkulevyistä tarjoiluastialle (tätä kakkua ei nostella enää sen jälkeen kun se on täytetty!). Kostuta mansikkamehulla ja levitä mustikkatäyte levylle. Nosta toinen kakkulevy päälle ja kostuta taas mansikkamehulla. Levitä päälle vaniljakreemi. Nosta kolmas kakkulevy tämän päälle ja kostuta mansikkamehulla. Levitä päälle mansikkakiisseli. Kostuta tämän jälkeen viimeisen kakkulevyn alapuoli, eli se sienimäisempi puoli - ei paistopintaa. Nosta levy kakun päälle niin että paistopinta jää päällimmäiseksi.

Anna kostua/jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai yön yli. Levitä sitten kerma-tuorejuustoseosta tasaisesti joka puolelle kakun pinnalle.

Kauli sokerimassa levinpaperin tai silikonialustan päällä ohuen ohueksi, tasaiseksi levyksi (en osaa sanoa paksuutta, mutta ohuempaa en levystä itse saanut aikaiseksi) niin että se varmasti riittää kakun päälle. Käytä apuna tomusokeria: sokeroi kevyesti sokerimassa ja kaulin, jottei massa tartu aluseen tai kaulimeen. Nosta sokerimassalevy kaulimen tai alusen avulla kakun päälle ja venyttele/tasoittele kauniisti. Leikkaa ylimääräiset reunat pois.

Koristele kakku haluamallasi tavalla. Itse tein sokerimassasta kuvioita, jotka maalasin geelimäisillä elintarvikeväreillä. Käytin myös Iloisesta Keittiöstä löytämääni koristelutussia, joka tulee vielä säästämään minut monilta itkuilta tulevaisuuden leipomisurakoissa!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...