tiistai 11. marraskuuta 2014

ITSETEHTY KEBAB


1kg naudan jauhelihaa
36g aromisuolaa
2rkl mustapippurirouhetta
0,5rkl paprikajauhetta
0,5rkl chilijauhetta

Veivaa aineksia sekaisin monitoimikoneessa vähintään 10 minuuttia, kunnes jauheliha on tasaista massaa. Taputtele lihaseoksesta tiivis, käsivarren paksuinen pötkö ja kääri se tiukasti kolminkertaisen folion sisään rullaksi. Paista 100-asteisessa uunissa 4h ajan, jäähdytä sitten nopeasti ja anna levätä jääkaapissa yön yli.


Leikkaa kebabliha lastuiksi juustohöylällä.


Kuumenna ja valmista mieleiselläsi tavalla: uunissa, mikrossa tai pannulla. Itsetehdystä kebablihasta syntyy superherkullinen rullakebab tai vaikkapa nopea pitakebab!


KEBABRULLA (ja täält taas tullaan!)

Kebabrullan valmistaminen itse pizzataikinasta ja kebablihasta lähtien saattaa kuulostaa kovin vaivalloiselta ja sitähän se toki onkin ollakseen olevinaan "pikaruokaa". Lopputulos on kuitenkin todella herkullinen. Ja sitäpaitsi käytinhän reseptiin Blå Bandin valmista kastiketta (joka on muuten noin sata kertaa parempaa, kuin yksikään kaupan ns. "kebabkastike").




kebabrulla (kolmelle)
kolme kourallista kebablihaa lastuiksi leikattuna*
1 annos pizzataikinaa*
tomaattikastiketta*
jogurttikastiketta*
n. 5cm pätkä kurkkua ohuina siivuina
2 tomaattia kuutioina
nyrkin kokoinen pala jäävuorisalaattia kapeana suikaleena
½ punasipulia hyvin ohuina siivuina
jalapenoja
Blå Bandin Mexican hot saucea

Paista pizzapohjat uunissa ohjeen mukaan. Pohjat saavat olla hyvin ohuita ja pehmeämmäksi jätettyjä kuin normaalit pizzapohjat, jotta niistä saa käärittyä rullan. Leikkaa kebablihapötköstä juustohöylällä ohuita lastuja ja lämmitä ne mielesi mukaan uunissa, pannulla tai mikrossa. Levitä valmiin pizzapohjan päälle kuumaa tomaattikastiketta, kebablihaa, tomaattikuutioita, kurkkua, salaattia, sipulia, jogurttikastiketta, hot saucea ja jalapenoja. Kääri parhaan kykysi mukaan koko komeus tiiville rullalle ja NAUTI!



*kebabliha (Huom! Vaatii noin puoli vuorokautta valmistuakseen!)
1kg naudan jauhelihaa
36g aromisuolaa
2rkl mustapippurirouhetta
0,5rkl paprikajauhetta
0,5rkl chilijauhetta

Veivaa aineksia sekaisin monitoimikoneessa vähintään 10 minuuttia, kunnes jauheliha on tasaista massaa. Taputtele lihaseoksesta tiivis, käsivarren paksuinen pötkö ja kääri se tiukasti kolminkertaisen folion sisään rullaksi. Paista 100-asteisessa uunissa 4h ajan, jäähdytä sitten nopeasti ja anna levätä jääkaapissa yön yli.

*pizzataikina
puoli pakettia hiivaa
1tl hunajaa
1tl suolaa
2dl kädenlämpöistä vettä
n.5dl jauhoja (pari desiä durum vehnäjauhoja ja loput erikoisvehnäjauhoja)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon hunaja ja suola ja pikkuhiljaa jauhoja kunnes saat erittäin pehmeän taikinan, mutta käsissä pyöriteltävän ja tasaisen taikinan. Jauhota kätesi, pöytä sekä taikinamöykyn pinta. Alusta taikina pyörittelemällä, painelemalla ja veivaamalla taikinaa jauhotetulla alustalla muutaman minuutin ajan, jotta saat siihen sopivan sitkon ja rakenteen. Pyöräytä taikinasta pallo, laita se kulhoon ja peitä liinalla. Anna kohota vedottomassa lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli ohuiksi pizzapohjiksi. Paista 225 asteisessa uunissa 3-4 minuuttia.

*tomaattikastike
7 tomaattia kaltattuna ja kuutioituna
kunnon loraus neitsytoliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä raastettuna hyvin hienoksi
1 sipuli hienonnettuna
suolaa, mustapippuria
chilijauhetta
½dl ketsuppia
ripaus sokeria
1rkl balsamiviinietikkaa

Kuumenna öljy pienessä kattilassa ja kuullota siinä raastettua valkosipulia ja hienonnettua sipulia, kunnes ne ovat pehmeitä. Älä anna ruskistua. Lisää kaltatut ja kuutioidut tomaatit sekä maun mukaan suolaa, mustapippuria, chilijauhetta ja ripaus sokeria. Keittele seosta puolisen tuntia niin, että se koko ajan porisee, muttei pala pohjaan. Lisää lopuksi ketsuppi ja balsamiviinietikka ja keittele vielä kymmenisen minuuttia.

*jogurttikastike
pari dl Lindahlsin partaäijäjogurttia
pari valkosipulin kynttä raastettuna hienoksi
suolaa, mustapippuria
sitruunamehua

Sekoita valkosipuliraaste huolellisesti jogurtin sekaan ja mausta makusi mukaan suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla. Anna makujen tasaantua jääkaapissa vähintään vartin ajan.

tiistai 23. syyskuuta 2014

MARINOIDUT KESÄKURPITSAT

Aivan mahtavan makuinen lisuke vaikkapa bruschettan tai patonkisiivun päälle!


muutama minikesäkurpitsa ohuina siivuina
suolaa
mustapippuria
kesvivahva punainen chili hienonnettuna
suuri valkosipulin kynsi hienonnettuna
kourallinen basilikaa hienonnettuna
ekstraneitsytoliiviöljyä
valkoviinietikkaa

Paista ohuet kesäkurpitsasiivut öljyssä molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi. Sekoita kulhossa muutama loraus öljyä ja pari lorausta valkoviinietikkaa, ripaus suolaa ja pippuria, chili- ja basilikasilppu sekä valkosipuli. Lisää paistetut kesäkurpitsasiivut marinadiin, sekoita hyvin ja anna maustua vähintään vartti. Marinadi on tujua, joten marinointiajan ei tarvitse olla pitkä.


maanantai 22. syyskuuta 2014

MELANZANE

Italianmatka jätti syvän kaipuun meheviin munakoisoruokiin. Glorian Ruoka ja Viini -lehdessä 6/14 oli peräti kaksi melanzane-reseptiä ja päätin kruunata viikonloppumme italialasilla herkuilla. Ostoslistaa tehdessä luin reseptit huonosti ja osa aineksista jäi kauppaan. Sain kuitenkin loihdittua olemassa olevista aineksista maukkaan melanzanen.


3 munakoisoa ohuina (½cm) siivuina
3 suurta, mehukasta tomaattia kuutioina
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
3 rkl sipulinvarsia hienonnettuna
1tlk (400g) Mutti -tomaattimurskaa
kourallinen tuoreita yrttejä silputtuna (lehtipersilja, basilika, oregano)
½ mieto tai keskivahva punainen chili hienonnettuna
1rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
ekstraneitsytoliiviöljyä
runsaasti parmesaania (suuri lautasellinen) raastettuna

Siivuta munakoisot ja ripottele päälle suolaa. Anna siivujen itkeä 15-30min ja pyyhi sitten talouspaperilla nesteet pois siivujen pinnalta. Paista siivut molemmin puolin pannussa runsaassa öljyssä kauniin kullanruskeiksi.

Valmista tomaattikastike. Kuullota chiliä ja sipuleita öljyssä muutama minuutti ja lisää sitten tomaattikuutiot ja tomaattimurska. Mausta suolalla, pippurilla ja balsamiviinietikalla. Kiehuttele rauhassa ylimääräiset nesteet pois. Lisää lopuksi tuoreet yrtit.

Levitä uunivuoan pohjalle hieman tomaattikastiketta, lado päälle munakoisosiivuja ja ripottele niiden päälle runsaasti parmesaania. Jatka kerrosten kokoamista samaan tapaan, jätä päällimmäiseksi munakoisokerros ja reilu kasa parmesaania. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30-50 minuuttia. Jos paistoksen pinta alkaa tummua liikaa, peita vuoka leivinpaperilla.

Tarjoile itsenäisenä ruokalajina tai lihan lisukkeena - suoraan uunista kuumana tai tiiviimmäksi vetäytyneenä.

torstai 28. elokuuta 2014

KIEVIN KANA


4 broilerin rintafilettä

maustevoi
100g voita
1 valkosipulin kynsi
2rkl silputtua lehtipersiljaa
2rkl sitruunamehua
hyppysellinen suolaa
½tl kuivaa rakuunaa
½tl mustapippuria

leivitykseen
1dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
½tl mustapippuria
2 munaa
1½dl korppujauhoja

paistamiseen
öljyä ja voita

Tee maustevoi: sekoita pehmeään voihin muut ainekset. Muotoile voi pötköksi ja anna jähmettyä hetki pakastimessa. Leikkaa kovettunut voi paloiksi.

Tee broilerfileisiin veitsellä taskut ja työnnä niihin maustevoita. Sulje taskut coctailtikulla. 

Mausta vehnäjauhot suolalla ja pippurilla. Kääntele fileet ensin vehnäjauhoseoksessa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhoissa. Anna tämän jälkeen leivityksen hieman kuivahtaa.


Kuumenna paistinpannulla loraus öljyä ja nokare voita. Paista leikkeisiin kaunis, rapea pinta. Nosta leikkeet uunivuokaan ja peitä leivinpaperilla. Jälkikypsennä uunissa 200 asteessa n.15min.

torstai 21. elokuuta 2014

FRITEERATUT THAITORTELLINIT (Jamie Oliverin ohjeella)


En tiedä mikä minut saa aina kokeilemaan Jamien aasialaisia reseptejä, vaikka yhä uudelleen totean, ettei niiden makumaailman balanssi ole lähelläkään autenttista. Ihan mukava naposteltava tämä silti oli aasialaisen illalliskokonaisuuden alkupalaksi.



pari peukalonpään kokoista palaa tuoretta inkivääriä kuorittuna
2 valkosipulin kynttä kuorittuna
3 sitruunaruohon vartta (poista uloin kerros ja paloittele sisus)
4 kanan koipea luuttomaksi leikattuna
2 reilua kourallista tuoretta korianteria varsineen
2rkl seesaminsiemenöljyä
1 muna
2 kukkuraista jälkiruokalusikallista maissijauhoja
2 kourallista tölkitettyjä vesikastanjoita
suolaa ja vastarouhittua mustapippuria
1 annos pastataikinaa
oliiviöljyä

Hienonna monitoimikoneessa inkivääri, valkosipuli ja sitruunaruoho. Lisää kana ja hienonna vielä pari minuuttia. Lisää loputkin aineet pastataikinaa lukuunottamatta ja hienonna lyhyissä jaksoissa kunnes saat suhteellisen tasaisen seoksen. Täytä tortellinit teelusikallisella seosta. Keitä niitä suolalla maustetussa vedessä 3-4 minuuttia. Kaada siivilään valumaan. Kuumenna pannussa hieman öljyä ja kippaa tortellinit sinne. Paista ne kauniin ruskeiksi toiselta puolelta. Tuo tortellinit sitten heti tarjolle dippikastikkeen kanssa.

dippikastike
12rkl soijakastiketta
4rkl riisiviinietikkaa
2tl sokeria
½ tuoreesta chilistä hienonnettuna
hieman tuoretta korianteria silputtuna

Pane kaikki ainekset kulhoon ja sekoita. Jaa pieniin dippikulhoihin ennen tarjoilua.

maanantai 18. elokuuta 2014

GRILLATTUA KARITSANKARETTA JA PURETTU KREIKKALAINEN SALAATTI

No, eihän tämä ole kreikkalaista salaattia nähnytkään, mutta tykkään koota hyväksi todetuista herkuista uudenlaisia yhdistelmiä - tällä kertaa inspiraation lähteenä toimi kreikkalainen salaatti.


karitsan karetta (pari - kolme tikkaria ruokailijaa kohden)
reilusti ekstraneitsytoliiviöljyä
loraus laadukasta viinietikkaa 
(= punaviinietikka, valkoviinietikka tai mieluiten balsamiviinietikka)
runsaasti yrttejä silppuna: persiljaa, timjamia, rosmariinia
pari valkosipulin kynttä hienonnettuna
suolaa 
mustapippuria

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön. Sekoita marinadin ainekset ja laita karitsankaretikkarit marinoitumaan. Grillaa liha ja anna sen levätä folion sisällä.



purettu kreikkalainen salaatti

punasipulihilloke
muutama punasipuli
pari suokalusikallista sokeria
½dl balsamiviinietikkaa
½dl oliiviöljyä
tuoretta timjamia
mustapippuria
loraus konjakkia

Leikkaa sipulit ohuiksi siivuiksi ja kuullota niitä kattilassa oliiviöljyssä. Lisää joukkoon loput ainekset ja anna hautua, kunnes seos on muuttunut hillokemaiseksi.


grillattu halloumi
halloumia (puolikas halloumiköntti ruokailijaa kohden)
sitruunamehua

Leikkaa halloumi pitkittäin puoliksi ja grillaa halloumiin kauniit raidat. Purista päälle hieman sitruunamehua.

tsatsiki
½ kurkkua raastettuna ja valutettuna
1 pieni valkosipulin kynsi raastettuna
2dl Lindahlsin kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1rkl hienonnettua tuoretta minttua
1rkl hienonnettua lehtipersiljaa
suolaa
pippuria
sitruunan mehua puristettuna
oliiviöljyä

Sekoita valutettu kurkkuraaste, valkosipuli ja yrtit keskenään. Mausta makusi mukaan sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.

paahdetut kirsikkaterttutomaatit
kirsikkaterttutomaatteja varsissaan (kolme vartta)
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Aseta kirsikkaterttutomaatit varsissaan uunipellille. Lorottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda uunissa 225 asteessa, kunnes tomaatit ovat kuumia ja hieman ruttuisia, mutta pysyvät vielä kiinni varressa.

paahdettu paprika
2 punaista paprikaa

Väännä uuniin lämpöä niin paljon kuin mahdollista. Aseta paprikat kokonaisina uunipellille tai vuokaan. Paahda, kunnes kuori on musta. Kääntele tarvittaessa paahtamisen aikana niin, että kuori tummuu tasaisesti joka puolelta. Nosta sitten paprikat pois uunista ja anna levähtää vaikkapa kulhossa kelmun alla niin, että kuori isrtoaa helpommin. Kuori paprikat ja siivuta ne mukaviksi suupaloiksi. VARO! Paprikan sisältä tursuava neste on kiehuvan kuumaa.

lisäksi
valmista tapenadea

Kokoa annokset mieleiselläsi tavalla!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...