tiistai 23. syyskuuta 2014

MARINOIDUT KESÄKURPITSAT

Aivan mahtavan makuinen lisuke vaikkapa bruschettan tai patonkisiivun päälle!


muutama minikesäkurpitsa ohuina siivuina
suolaa
mustapippuria
kesvivahva punainen chili hienonnettuna
suuri valkosipulin kynsi hienonnettuna
kourallinen basilikaa hienonnettuna
ekstraneitsytoliiviöljyä
valkoviinietikkaa

Paista ohuet kesäkurpitsasiivut öljyssä molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi. Sekoita kulhossa muutama loraus öljyä ja pari lorausta valkoviinietikkaa, ripaus suolaa ja pippuria, chili- ja basilikasilppu sekä valkosipuli. Lisää paistetut kesäkurpitsasiivut marinadiin, sekoita hyvin ja anna maustua vähintään vartti. Marinadi on tujua, joten marinointiajan ei tarvitse olla pitkä.


maanantai 22. syyskuuta 2014

MELANZANE

Italianmatka jätti syvän kaipuun meheviin munakoisoruokiin. Glorian Ruoka ja Viini -lehdessä 6/14 oli peräti kaksi melanzane-reseptiä ja päätin kruunata viikonloppumme italialasilla herkuilla. Ostoslistaa tehdessä luin reseptit huonosti ja osa aineksista jäi kauppaan. Sain kuitenkin loihdittua olemassa olevista aineksista maukkaan melanzanen.


3 munakoisoa ohuina (½cm) siivuina
3 suurta, mehukasta tomaattia kuutioina
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
3 rkl sipulinvarsia hienonnettuna
1tlk (400g) Mutti -tomaattimurskaa
kourallinen tuoreita yrttejä silputtuna (lehtipersilja, basilika, oregano)
½ mieto tai keskivahva punainen chili hienonnettuna
1rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
ekstraneitsytoliiviöljyä
runsaasti parmesaania (suuri lautasellinen) raastettuna

Siivuta munakoisot ja ripottele päälle suolaa. Anna siivujen itkeä 15-30min ja pyyhi sitten talouspaperilla nesteet pois siivujen pinnalta. Paista siivut molemmin puolin pannussa runsaassa öljyssä kauniin kullanruskeiksi.

Valmista tomaattikastike. Kuullota chiliä ja sipuleita öljyssä muutama minuutti ja lisää sitten tomaattikuutiot ja tomaattimurska. Mausta suolalla, pippurilla ja balsamiviinietikalla. Kiehuttele rauhassa ylimääräiset nesteet pois. Lisää lopuksi tuoreet yrtit.

Levitä uunivuoan pohjalle hieman tomaattikastiketta, lado päälle munakoisosiivuja ja ripottele niiden päälle runsaasti parmesaania. Jatka kerrosten kokoamista samaan tapaan, jätä päällimmäiseksi munakoisokerros ja reilu kasa parmesaania. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30-50 minuuttia. Jos paistoksen pinta alkaa tummua liikaa, peita vuoka leivinpaperilla.

Tarjoile itsenäisenä ruokalajina tai lihan lisukkeena - suoraan uunista kuumana tai tiiviimmäksi vetäytyneenä.

torstai 28. elokuuta 2014

KIEVIN KANA


4 broilerin rintafilettä

maustevoi
100g voita
1 valkosipulin kynsi
2rkl silputtua lehtipersiljaa
2rkl sitruunamehua
hyppysellinen suolaa
½tl kuivaa rakuunaa
½tl mustapippuria

leivitykseen
1dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
½tl mustapippuria
2 munaa
1½dl korppujauhoja

paistamiseen
öljyä ja voita

Tee maustevoi: sekoita pehmeään voihin muut ainekset. Muotoile voi pötköksi ja anna jähmettyä hetki pakastimessa. Leikkaa kovettunut voi paloiksi.

Tee broilerfileisiin veitsellä taskut ja työnnä niihin maustevoita. Sulje taskut coctailtikulla. 

Mausta vehnäjauhot suolalla ja pippurilla. Kääntele fileet ensin vehnäjauhoseoksessa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhoissa. Anna tämän jälkeen leivityksen hieman kuivahtaa.


Kuumenna paistinpannulla loraus öljyä ja nokare voita. Paista leikkeisiin kaunis, rapea pinta. Nosta leikkeet uunivuokaan ja peitä leivinpaperilla. Jälkikypsennä uunissa 200 asteessa n.15min.

torstai 21. elokuuta 2014

FRITEERATUT THAITORTELLINIT (Jamie Oliverin ohjeella)


En tiedä mikä minut saa aina kokeilemaan Jamien aasialaisia reseptejä, vaikka yhä uudelleen totean, ettei niiden makumaailman balanssi ole lähelläkään autenttista. Ihan mukava naposteltava tämä silti oli aasialaisen illalliskokonaisuuden alkupalaksi.



pari peukalonpään kokoista palaa tuoretta inkivääriä kuorittuna
2 valkosipulin kynttä kuorittuna
3 sitruunaruohon vartta (poista uloin kerros ja paloittele sisus)
4 kanan koipea luuttomaksi leikattuna
2 reilua kourallista tuoretta korianteria varsineen
2rkl seesaminsiemenöljyä
1 muna
2 kukkuraista jälkiruokalusikallista maissijauhoja
2 kourallista tölkitettyjä vesikastanjoita
suolaa ja vastarouhittua mustapippuria
1 annos pastataikinaa
oliiviöljyä

Hienonna monitoimikoneessa inkivääri, valkosipuli ja sitruunaruoho. Lisää kana ja hienonna vielä pari minuuttia. Lisää loputkin aineet pastataikinaa lukuunottamatta ja hienonna lyhyissä jaksoissa kunnes saat suhteellisen tasaisen seoksen. Täytä tortellinit teelusikallisella seosta. Keitä niitä suolalla maustetussa vedessä 3-4 minuuttia. Kaada siivilään valumaan. Kuumenna pannussa hieman öljyä ja kippaa tortellinit sinne. Paista ne kauniin ruskeiksi toiselta puolelta. Tuo tortellinit sitten heti tarjolle dippikastikkeen kanssa.

dippikastike
12rkl soijakastiketta
4rkl riisiviinietikkaa
2tl sokeria
½ tuoreesta chilistä hienonnettuna
hieman tuoretta korianteria silputtuna

Pane kaikki ainekset kulhoon ja sekoita. Jaa pieniin dippikulhoihin ennen tarjoilua.

maanantai 18. elokuuta 2014

GRILLATTUA KARITSANKARETTA JA PURETTU KREIKKALAINEN SALAATTI

No, eihän tämä ole kreikkalaista salaattia nähnytkään, mutta tykkään koota hyväksi todetuista herkuista uudenlaisia yhdistelmiä - tällä kertaa inspiraation lähteenä toimi kreikkalainen salaatti.


karitsan karetta (pari - kolme tikkaria ruokailijaa kohden)
reilusti ekstraneitsytoliiviöljyä
loraus laadukasta viinietikkaa 
(= punaviinietikka, valkoviinietikka tai mieluiten balsamiviinietikka)
runsaasti yrttejä silppuna: persiljaa, timjamia, rosmariinia
pari valkosipulin kynttä hienonnettuna
suolaa 
mustapippuria

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön. Sekoita marinadin ainekset ja laita karitsankaretikkarit marinoitumaan. Grillaa liha ja anna sen levätä folion sisällä.



purettu kreikkalainen salaatti

punasipulihilloke
muutama punasipuli
pari suokalusikallista sokeria
½dl balsamiviinietikkaa
½dl oliiviöljyä
tuoretta timjamia
mustapippuria
loraus konjakkia

Leikkaa sipulit ohuiksi siivuiksi ja kuullota niitä kattilassa oliiviöljyssä. Lisää joukkoon loput ainekset ja anna hautua, kunnes seos on muuttunut hillokemaiseksi.


grillattu halloumi
halloumia (puolikas halloumiköntti ruokailijaa kohden)
sitruunamehua

Leikkaa halloumi pitkittäin puoliksi ja grillaa halloumiin kauniit raidat. Purista päälle hieman sitruunamehua.

tsatsiki
½ kurkkua raastettuna ja valutettuna
1 pieni valkosipulin kynsi raastettuna
2dl Lindahlsin kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1rkl hienonnettua tuoretta minttua
1rkl hienonnettua lehtipersiljaa
suolaa
pippuria
sitruunan mehua puristettuna
oliiviöljyä

Sekoita valutettu kurkkuraaste, valkosipuli ja yrtit keskenään. Mausta makusi mukaan sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.

paahdetut kirsikkaterttutomaatit
kirsikkaterttutomaatteja varsissaan (kolme vartta)
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Aseta kirsikkaterttutomaatit varsissaan uunipellille. Lorottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda uunissa 225 asteessa, kunnes tomaatit ovat kuumia ja hieman ruttuisia, mutta pysyvät vielä kiinni varressa.

paahdettu paprika
2 punaista paprikaa

Väännä uuniin lämpöä niin paljon kuin mahdollista. Aseta paprikat kokonaisina uunipellille tai vuokaan. Paahda, kunnes kuori on musta. Kääntele tarvittaessa paahtamisen aikana niin, että kuori tummuu tasaisesti joka puolelta. Nosta sitten paprikat pois uunista ja anna levähtää vaikkapa kulhossa kelmun alla niin, että kuori isrtoaa helpommin. Kuori paprikat ja siivuta ne mukaviksi suupaloiksi. VARO! Paprikan sisältä tursuava neste on kiehuvan kuumaa.

lisäksi
valmista tapenadea

Kokoa annokset mieleiselläsi tavalla!






perjantai 15. elokuuta 2014

SUUSSA SULAVAA POSSUN KYLKEÄ SEKÄ KASVIKSIA GRILLISSÄ


luullista possun kylkeä

mausteseos
1tl sinapin siemeniä
1tl korianterinsiemeniä
1tl timjamia
1rkl paahdettua sipulirouhetta
1rkl ruokosokeria

1-2rkl savusuolaa
1tl vastarouhittua mustapippuria
1tl valkopippuria
1,5rkl juustokuminaa
2rkl savupaprikajauhetta

2 valkosipulin kynttä raastettuna

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön ja poista niistä kalvot. Viillä rasvakerrokseen veitsellä ristikko.
Valmista mausteseos hienontamalla morttelissa mausteseoksen karkeammat mausteet (jaoteltu listassa ensimmäiseksi) ja lisäämällä joukkoon lopuksi jauhemaiset mausteet. 
Tästä mausteseoksesta riittää useammaksikin kerraksi. 

Hiero sitten lihan pintaan mausteseosta sekä hienonnetut valkosipulinkynnet.

Paista 110-asteisessa uunissa nelisen tuntia, eli kunnes liha alkaa hajota. Grillaa lihaan lopuksi kaunis pinta grillissä tai viimeistele paistamalla hetki 250-asteisessa uunissa.

rosmariiniporkkanat
1-2 porkkanaa per ruokailija
ekstraneitsytoliiviöljyä
hunajaa
sormisuolaa
tuoretta rosmariinia silppuna

Leikkaa porkkanat pitkittäin 4 osaan. Laita porkkanat kulhoon, lorauta mukaan reilusti öljyä ja hieman hunajaa, mausta suolalla ja rosmariinilla. Pyörittele porkkanoita mausteissa ja anna maustua ennen grillaamista. Grillaa hieman pureskeltaviksi - porkkanat kypsyvät yllättävän hyvin grillissä!

grillatut kevätsipulit
1-2 kevätsipulin vartta per ruokailija
rosmariiniporkkanoiden marinadia

Grillaa kevätsipuleita sivellen välillä rosmariiniporkkanoiden marinadilla.

grillatut fenkolit
½ fenkoli per ruokailija
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
korianterinsiemeniä
fenkolinsiemeniä

Lohko fenkolit neljään osaan ja mausta pyörittelemällä oliiviöljyssä ja hienonnetuissa mausteissa. 
Grillaa kypsäksi.

sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

BÁNH MÌ, VIETNAMILAISET PATONGIT

Hirvittävä ikävä Vietnamiin. Karmaiseva tarve saada katukojusta ihana, lämmin patonki täytettynä epäilyttävän näköisellä lihalla ja tuoreilla lisukkeilla.


esipaistettu patonki
broilerin rintafileitä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
kim chitä*
tuoretta minttua ja korianteria
kevätsipulia
tuoretta punaista chiliä
porkkanaa ohuiksi tikuiksi leikattuna
kurkkua ohuiksi tikuiksi tai ohuiksi siivuiksi leikattuna
majoneesia
vietnamilaista chilikastiketta (tương ớt)

Paista broilerin rintafileisiin kaunis pinta kuumalla pannulla oliiviöljyssä ja mausta suolalla sekä pippurilla. Kypsennä loppuun  uunissa 220 asteessa n. 15 minuuttia. Leikkaa ohuiksi siivuiksi. Paista patonki ohjeen mukaan. Levitä puolitetun patongin päälle majoneesia. Täytä patonki broilerisiivuilla, kim chillä, tuoreilla yrteillä ja kasviksilla ja ruikkaa lopuksi päälle vietnamilaista chilikastiketta.


*kim chi
1 kiinankaali
1l vettä
1rkl sokeria
4rkl suolaa

4 kevätsipulia
3rkl raastettua inkivääriä
3rkl raastettua valkosipulia
1rkl jauhettua chiliä (kuivattu chilipalko morttelissa hienonnettuna)
3rkl kalakastiketta

Kiehauta vesi, sokeri ja suola. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Leikkaa kiinankaali reilun sentin levyisiksi suikaleiksi. Laita kaalisuikaleet kulhoon. Kaada liemi kaalin päälle ja nosta lautanen painoksi päälle. Jätä huoneenlämpöön 12 tunniksi. 

Suikaloi kevätsipulit. Sekoita muut ainekset tahnaksi. Siivilöi liemi pois kaalista. Huuhtele kaali kylmällä vedellä ja purista kuivaksi. Sekoita maustetahna sekä kevätsipuli huolellisesti kaalin joukkoon. 


Laita kim chi kulhoon, peitä kelmulla ja laita paino päälle. Anna käydä huoneenlämmössä 24 tuntia ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin. Kim chi on valmista 48 tunnin kuluttua, mutta vain paranee vanhetessaan. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...