tiistai 1. marraskuuta 2016

CURRYMAUSTEINEN KALAPAISTOS (Jamie Oliverin ohjeella)

Ei liene yllätys, että seuraan Jamie Oliveria niin Facebookissa kuin Instagramissakin. Taannoin bongasin Jamien päivityksistä lyhyen videopätkän "curried fish pien" valmistuksesta. Koska Jamien fantastinen kalapiiras kuuluu sunnuntain lohturuokavakkareihimme ja happy fish piekin on jo kokeiltu, olihan se tämäkin testattava. Ja hyväähän tämäkin oli.


Jätin reseptissä sulkuihin seikat, jotka olivat mielestäni toisarvoisia tai jotka tylysti ignoorasin kokonaan.

4 valkosipulinkynttä
1-2 tuoretta punaista chiliä
maapähkinäöljyä
2 pientä kourallista currylehtiä
1½tl (mustia) sinapinsiemeniä
1,2kg (kiinteämaltoisia) perunoita
2 isoa kananmunaa
pieni nokare (suolatonta) voita
kevytmaitoa
2 sipulia
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
(1tl sarviapilan siemeniä)
1tl kurkumaa
1tlk eli 400g (kevyt)kookosmaitoa
200g (baby)pinaattia
puolikas sitruuna
4 kypsää (terttu)tomaattia
n.400g nahattomia ja ruodottomia kalafileitä 
(reseptissä 180g kampelaa, 150g koljaa tai seitiä, 50g lohta)
6 isoa kuorittua jättikatkarapua


Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet sekä chili siemenineen ohuelti. Lorauta paistinpannulle pari tilkkaa öljyä ja lisää valkosipuli-chilisilppu, currylehdet ja sinapinsiemenet. Paista varovasti keskilämmöllä viiden minuutin ajan tai kunnes valkosipuli on kevyesti ruskistunut. Nosta sitten pannu liedeltä ja jätä tämä temperiksi kutsuttu seos odottamaan.


Kuori ja paloittele perunat. keitä niitä kiehuvassa suolatussa vedessä 12-15 minuutin ajan tai kunnes ne ovat pehmeitä. Keitä munia samassa kattilassa seitsemän minuutin ajan ja nosta ne sitten kylmään veteen. Kun perunat ovat kypsyneet, valuta ne, sekoita joukkoon voi, pari tilkkaa maitoa ja hyppysellinen merisuolaa ja pippuria. Muhenna huolellisesti.

Kuori ja hienonna sipulit ja inkivääri perunoiden kypsyessä. Siirrä ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja mittaa joukkoon puolet temper-seoksesta, (sarviapilan siemenet) ja kurkuma. Kypsennä keskilämmöllä viiden minuutin ajansäännöllisesti sekoitellen. Kaada sekaan kookosmaito, revi joukkoon pinaatti ja raasta sekaan sitruunankuori. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta kattila liedeltä, kun pinaatti on pehmentynyt ja kastike saostunut. Siirrä seos korkealaitaiseen uunivuokaan. Pilko tomaatit ja ripottele ne vuokaan. Jätä seos sitten jäähtymään.

Säädä uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Kuori ja lohko kananmunat neljänneksiksi ja asettele palat sinne tänne kastikkeeseen. Leikkaa kalafileet suuhun sopiviksi paloiksi. Levitä kalapalat ja katkaravut vuokaan hajalleen. Peitä ainekset perunasoseella - perinteiseen tyyliin voit painella pintaa haarukalla tai jos haluat ulkonäöstä hieman elegantimman, pursota perunasose pinnalle 1980-luvun retrotyyliin tähden muotoisella pursotinterällä. 


Paista 40 minuutin ajan tai kunnes kullanruskea pinta kuplii reunoilta. 


Kuumenna loput temperistä ja lisää siihen tilkka öljyä ennen tarjoilua. Viimeistele paistos lusikoimalla pinnalle temperiä. 


Anna hieman jäähtyä ja nauti (kuten minä, dijonsinapin kanssa).


maanantai 24. lokakuuta 2016

PAIMENENPIIRAS MAROKKOLAISITTAIN

En pidä tahinista. Se maistuu suussani sahajauholle. 

Johonkin ruokaan sitä silti silloin tällöin tulee joku mitätön teelusikallinen ja joudun ostamaan koko valtavan pönikän sahajauhotahnaa. Onneksi tajusin tällä kertaa pyytää vinkkiä, mitä tahinista tekisin.
Tämä marokkolaishenkinen lammaspiiras oli nimittäin niin mielettömän herkullinen, että meinasin ensitöikseni lähteä ostamaan varastot täyteen tahinia. Pelkkä tahinilla maustettu muusikin oli hauskan makuista. Onneksi valmistimme sitä hieman ekstraa, sillä tykkäsin paksusta muusikerroksesta piiraan päällä.



7 dl tahini-perunamuusia (ks. ohje alhaalla)

lihakastike
400g karitsan- tai lampaanjauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
2 sellerinvartta
2rkl öljyä
1tl jauhettua inkivääriä
1tl kanelia
1tl jauhettua korianteria
1tl jauhettua juustokuminaa
1tl kurkumaa
2rkl vehnäjauhoja
½ appelsiinin kuori
2rkl tomaattipyreetä
4dl liha- tai kanalientä
1rkl hunajaa
1rkl worcesterkastiketta
2dl tuoretta minttua
½-1tl suolaa
1/4tl mustapippuria

lisäksi
½dl (vaaleita ja mustia) seesaminsiemeniä

tahini-perunamuusi
500g perunaa (5-6 kpl) - itse käytin 700-800g
6dl vettä
1tl suolaa
1dl tahinia
½dl sitruunanmehua
2rkl oliiviöljyä


Kuori ja kuutioi perunat.
Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, 10–15 minuuttia.
Ota talteen 2 dl keitinvettä muusia varten. Valuta loppu keitinvesi.
Lisää tahini, sitruunamehu, oliiviöljy,
1–2 dl keitinvettä perunoiden joukkoon.
Survo tai soseuta tasaiseksi muusiksi.
Käytä paimenenpiiraan päällä tai tarjoa lihapullien kanssa.


Sitten täytteen tekoon.

Ota liha huoneenlämpöön 15–30 minuutiksi ennen kastikkeen valmistusta.
Valmista sillä aikaa tahini-perunamuusi alla olevan ohjeen mukaan.
Tee kastike. Kuori ja kuutioi sipuli, valkosipulinkynnet ja porkkana.
Viipaloi sellerinvarret.


Kuumenna öljy pannussa, paista jauhelihaa
kuumassa pannussa 5 minuuttia.
Lisää sipuli, valkosipuli, porkkana ja sellerit pannuun.
Sekoita kuivat mausteet ja vehnäjauho joukkoon. Paista vielä 5 minuuttia.
Raasta appelsiinin keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi.
Lisää se tomaattipyreen ja liemen kanssa kastikkeeseen.
Anna kiehua kasaan noin 10 minuuttia.
Mausta kastike hunajalla ja Worcestershire-kastikkeella.
Hienonna minttu mukaan. 
Lisää suola ja pippuri.


Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Levitä lihakastike korkeareunaisen uunivuoan pohjalle
(vuoan vetoisuus 2–3 l).
Levitä reilu kerros tahini-perunamuusia kastikkeen päälle.


Ripottele pinnalle  seesaminsiemeniä. 
Kypsennä uunissa 20 minuuttia, kunnes pinta saa kullanruskean värin.


tiistai 11. lokakuuta 2016

KAALILAATIKKO

Kuuluuko kaalilaatikkoon laittaa ohraa vai riisiä? Pysyykö kaalilaatikko kasassa? Millä saa kaaliin parhaan maun? Saako perinneruokaresepteihin koskea? Elämän suuria kysymyksiä. Oma versioni ei ehkä ole se perinteisin, mutta perhanan herkullinen se on! Näpyttelin reseptin blogiin jo vuosi sitten, mutta se on jäänyt syystä tai toisesta julkaisematta. Olen kuitenkin jaellut reseptiäni auliisti "herkullista kaalilaatikkoreseptiä" kaipaaville ja saanut reseptistä kiitoksia ja kehuja. Joten eiköhän ole aika laittaa se yleiseen jakoon.



2l keräkaalia noin pikkurillin pituisiksi ja levyisiksi suikaleiksi leikattuna
öljyä kuullottamiseen
suolaa
n. 1tl valkopippuria jauheena

2dl ohrasuurimoita
1l vettä
muutama rkl vasikkafondia

öljyä
2 sipulia silputtuna
400g jauhelihaa
suolaa
mustapippuria
2tl rakuunaa
2tl meiramia
2 porkkanaa karkeaksi raastettuna

2½ - 3½dl ruokakermaa/kaurakermaa
2 kananmunaa
tummaa siirappia
n.50g voita

puolukkahilloa, puolukoita survottuna tai suoraan pakkasesta

Keitä litra vettä, lisää fondi ja ohrasuurimot. Keittele hiljalleen puolisen tuntia, kunnes suurimot ovat lähes kypsiä.

Suurimoiden kiehuessa kuumenna reippaasti öljyä suuressa kattilassa ja heitä joukkoon kaalisuikaleet. Kääntele parin minuutin ajan niin, että suurin osa kaaleista pääsee hetkeksi kosketuksiin kattilan pohjan kanssa. Mausta valkopippurilla ja suolalla. Pienennä lämpöä ja laita kansi päälle. Anna hautua hetki niin, että kaalit ovat hieman pehmenneet. Kaada sitten joukkoon ohrasuurimot sekä sen keitinnesteet. Ota pois liedeltä.

Kuumenna paistinpannulla loraus öljyä. Lisää silputtu sipuli, kuullota hetki. Lisää jauheliha pienissä erissä ja ruskista. Mausta reilusti suolalla, meiramilla ja rakuunalla. Kaada paistettu jauheliha kattilaan kaalin sekaan, lisää porkkanaraaste ja sekoita hyvin. Kaada koko komeus suureen uunivuokaan, painele pinta tasaiseksi. Sekoita kerma ja munat hyvin, kaada seos vuokaan. Liruta päälle ohuina noroina siirappia ja nakkaa sinne tänne voita pieninä nokareina.

Paista 175 asteessa noin tunti. Annostele lautasille ja nauti mieleisesi puolukkavaihtoehdon kanssa.

BLOODY MARY -NAUDANPATA (Jamie Oliverin ohjeella)


Tämä Jamie Oliverin Fiilisruokaa -kirjasta napattu resepti nostaa lihapadan uudelle tasolle. Käsiinhajoavan mureassa, useita tunteja hautuneessa lihassa, pehmeässä ja maanläheisessä sellerissä sekä pataruuan lämmössä on jotain todella kotoisaa ja turvallista. Lisukkeena tarjotussa perunamuusissa on piparjuurta, joka virkistää mukavasti makua ja tekee ruuasta tasapainoisen. Mikä mukavinta, ruoka syntyy melko pienellä vaivalla. Alkuvalmistelujen jälkeen hankalinta on odottaa herkutteluhetkeä tunteja, kun mahtava tuoksu leijailee kodin joka nurkkaan. Tästä reseptistä ruokaa tulee reilu satsi, mikä mahdollistaa sen nauttimisen myös seuraavana päivänä, jolloin pata on vielä herkullisempaa. Suosittelen nauttimaan ruuan, kuten Jamiekin kirjassaan, pitkän ulkoilulenkin jälkeen.


8 annosta

1kg naudanrintaa
oliiviöljyä
1 sellerinmukula
4 pientä punasipulia
puolikas nippu tuoretta rosmariinia (15g)
2 (tuoretta) laakerinlehteä

Bloody Mary -seos
1 sitruuna
700g paseerattua tomaattia
2rkl worcesterkastiketta
muutama tippa tabascoa
3rkl vodkaa
1rkl portviiniä

perunasose
1,6kg kiinteitä perunoita
50g voita
1-2 kukkurallista piparjuuritahnaa (tai tuoretta piparjuurta raastettuna)
kevytmaitoa

kaalilisuke
400g kähärälehtistä lehtikaalia
ekstraneitsytoliiviöljyä

Säädä uuni kuumenemaan 130 asteeseen. Nosta pata kuumalle liedelle. Mausta rintapalan pinta merisuolalla ja pippurilla, ja nosta liha sitten pataan (on hyvä, jos liha istuu pataan melko napakasti). Lisää tilkka oliiviöljyä ja paista sitten 10 minuutin ajan käännellen niin, että liha ruskistuu kauttaaltaan. Siisti lihan paistuessa selleri ja leikkaa se viiden senttimetrin paloiksi (me päädyimme leikkaamaan noin 3cm nopiksi). Kuori ja jaa sipulit neljänneksiksi. Lisää vihannespalat pataan, laske liesilevyn lämpötilaa ja paista kevyesti 5-10 minuutin ajan tai kunnes vihannekset ovat vähän pehmenneet.

Purista sitruunamehu isoon kannuun ja sekoita sen joukkoon loput Bloody Mary -drinkin ainekset. Kaada seos pataan ja lisää viisi desilitraa kylmää vettä sekä reilu ripaus suolaa ja pippuria. Sido rosmariininoksat ja laakerinlehdet nipuksi ja lisää nekin pataan. Kuumenna kiehuvaksi ja kytke sitten virta pois liedestä. Peitä padan ainekset kostutetulla leivinpaperilla ja alumiinifoliolla. Kypsennä pataa uunissa 5-6 tunnin ajan tai kunnes liha on niin mureaa, että se alkaa hajota.



Kun padan kypsennysaikaa on jäljellä noin 20 minuuttia, kuori ja pilko perunat. Keitä niitä suolatussa vedessä kattilassa noin 15 minuutin ajan tai kunnes ne ovat pehmenneet. Poista lehtikaalista kovat varsiosat ja ryöppää kaalia kiehuvassa vedessä 1-2 minuutin ajan (itse suosittelisin ehkä hieman pidempää röppäystä, pidin enemmän pehmenneestä kaalista lisukkeena). Valuta kaali ja kaada päälle hieman ekstraneitsytoliiviöljyä (ja ripaus suolaa, jos minulta kysytään). Kumoa perunat sitten takaisin kattilaan ja muhenna hyvin. Lisää sekaan myös voi, piparjuuritahna ja tilkka maitoa. Mausta perunasose mieleiseksesi. 


Revi lihapala kappaleiksi kahden haarukan avulla, pyörittele Bloody Mary -seos lihan joukkoon (heitä yrttinippu roskiin) ja tarjoile pata sitten piparjuuri-perunasoseen ja lehtikaalin kera. 


perjantai 30. syyskuuta 2016

ZUPPA DI AGLIO, valkosipulikeitto

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla. 
Valkosipulinkynsi päivässä pitää vampyyrit loitolla. 
Valkosipuli päivässä pitää kaikki loitolla.

Tämä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen resepti, 
jonka ammennan Italialaiset mestarit -kirjasta.
Tällä kertaa reseptin on tallentanut Antonio Carluccio.


noin litra hyvää kanalientä tai kasvislientä
100g valkosipulia (noin 20-30 kynttä) kuorittuina ja hienonnettuna
+ 1 valkosipulinkynsi
3 pientä perunaa kuorittuna ja hyvin pieneksi kuutioituna
suolaa ja mustapippuria
4 viipaletta ciabattaa paahdettuna
2rkl hyvää ekstraneitsytoliiviöljyä
60g tuoretta parmesaaniraastetta


Kaada liemi kattilaan ja lisää kuutioitu valkosipuli ja perunat. Kiehauta, alenna lämpöä ja anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia. Jätä hetkeksi jäähtymään. Soseuta monitoimikoneella tai tehosekoittimella. Mausta suolalla tai pippurilla. 

Leikkaa jäljelle jäänyt valkosipulinkynsi kahtia ja sivele paahdetut leipäviipaleet sillä. Pirskota leiville hieman oliiviöljyä ja laita siten leipäviipale jokaisen keittolautasen pohjalle. Kaada päälle kuumaa keittoa ja ripottele vielä parmesaaniraastetta juuri ennen tarjoilua.



maanantai 19. syyskuuta 2016

PINAATTI-RICOTTARAVIOLIT SEKÄ VOI-SALVIAKASTIKE

Aloin yhtäkkiä himoita pinaattitäytteisiä ravioleja. 
Koti ja Keittiö lehdestä 1/07 on näemmä löytynyt tällainen mukiinmenevä resepti. 
Onneksi se löytyy netistäkin, ei tarvitse metsästää lähes kymmentä vuotta vanhaa lehteä.

Voi-salviakastikkeeni meinasi saada hieman liikaakin väriä ja luulin jo pilanneeni koko sapuskan, mutta kastikkeessa oli vinkeästä väristään huolimatta mukava, pehmeän paahteinen maku. Namskis.

Ravioli on itseasiassa monikkomuoto sanasta raviolo. 
Oikeasti nämä ovat siis ravioloja. Tämänkin faktan kanssa vaan joutuu elämään.



1 annos pastataikinaa

täyte
150g tuoretta pinaattia
1prk (250g) ricottajuustoa
1 muna
2dl raastettua parmesaanijuustoa
2 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria

voi-salviakastike
75g voita
10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna

tarjoiluun
parmesaaniraastetta tai -lastuja

Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Kun taikina lepää, valmista täyte.

Huuhtele pinaatit ja poista isot lehtiruodit. Ryöppää pinaatit kattilassa kuumassa vedessä, valuta ja hienonna. Laita kulhoon ricottajuusto, muna ja juustoraaste. Kuori valkosipulinkynnet ja purista ne juusto- munaseokseen. Lisää pinaatti ja mausta suolalla ja pippurilla.

Jaa pastataikina neljään osaan. Ajele taikina pitkiksi, ohuiksi levyiksi. Asettele täytettä taikinalevyn puolikkaalle noin 5 cm:n välein. Voit myös merkitä sopivat välit kevyesti veitsellä tai lasin reunalla, jotta osaat kohdistaa täytteen oikein.


Kostuta välit vedellä, käännä toinen puoli päälle ja painele taikinalevyt täytenokareiden väleistä tiiviisti yhteen. Leikkaa raviolit (itse teen tämän juomalasin reunalla) ja varmista, että reunat ovat huolellisesti ummessa.


Keitä suolalla maustetussa vedessä muutama tyyny kerrallaan, noin 4–7 minuuttia. Nosta raviolit reikäkauhalla vedestä ja pidä lämpiminä folion tai kannen alla.

Valmista salvia-voikastike. Sulata voi kattilassa ja hienonna mukaan salvianlehdet. Anna hautua miedolla lämmöllä, kunnes voi saa hieman väriä.

Annostele raviolit lautasille, laita kastiketta päälle ja ripottele päälle vielä 
parmesaanilastuja tai -raastetta.


torstai 1. syyskuuta 2016

KANTARELLI-KYLMÄSAVUPOROPIIRAKKA



Piipahdimme mökkireissulla läheisessä koivumetsässä ja poimimme hetkessä ämpäreihimme kymmenisen litraa ihanaa keltaista kultaa. Myöhemmin saimme vielä lisää kantarelleja kun anoppi kävi tarkastamassa mitä olimme jättäneet metsään.


Seuraavat pari viikkoa vietimmekin varsinaisia teemaviikkoja kotikeittiössä. Teimme kantarellikastiketta grillatun naudan kupeen kanssa, kantarellikastiketta kuhan kanssa, kantarellirisottoa, paahtopaistileipiä paistetuilla kantarelleilla, kantarellikeittoa sekä pari kantarellipiirakkaa. Tämän reseptin piirakka on melko miedon makuinen. Vahvemman makuinen juusto korostaa kantarellien makua eri tavalla.


KANTARELLI-KYLMÄSAVUPOROPIIRAKKA

suolainen pakastepiirakkataikina (400g)
350g putsattuja kantarelleja
1 kesäsipuli
öljyä 
1dl Valio Ritari -juustoa raasteena
10 siivua kylmäsavuporoleikkelettä
100g kantarellituorejuustoa (Creme Bonjour)
250g cuisine creme fraichea: sipulisekoitus (Creme Bonjour)
3 munaa
suolaa, mustapippuria, valkopippuria

Sulata piirakkataikina. Revi suuret kantarellit 2-4 osaan. Silppua kesäsipuli. Kuullota sipuli pannulla öljyssä ja lisää sitten kantarellit. Paistele hetken aikaa, kunnes kantarelleista alkaa poistua nestettä. 

Silppua kylmäsavuporosiivut. Raasta juusto. Sekoita kulhossa munien rakenne rikki ja lisää tuorejuusto, creme fraiche, juustoraaste ja kylmäsavuporo. Mausta suolalla sekä valko- ja mustapippurilla.

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Muotoile sulanut piirakkataikina vuoan pohjalle ja pari-kolme senttiä reunoille. Pistele pohjaan haarukalla muutamia reikiä. Laita vielä leivinpaperipala piirakkapohjan päälle ja levitä sille kuivia papuja tms. Näin estät pohjan holtittoman kohoamisen. Esipaista pohjaa 180-asteisessa uunissa 10 minuuttia, poista pavut ja leivinpaperi. 

Lisää esipaistetun pohjan päälle sipuli-sieniseos tasaisesti. Kaada päälle muna-juustoseos. Paista 180-asteisessa uunissa 30 minuuttia. 
Anna hieman jäähtyä. 


Poista irtopohjavuoan reuna. Leikkaa piiras annospaloiksi ja nauti sellaisenaan tai raikkaan salaatin kanssa.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...