torstai 4. toukokuuta 2017

AASIALAISET ALKUPALAT

Glorian ruoka & viini -lehden numeroista 2/17 ja 3/17 löysin ihania uusia ideoita aasialaiseen illalliseen. Päädyimme kokeilemaan kvinoasalaattia, paahtopaistirullia sekä korealaista tartaria. Tartar muuntui keittiössämme amouse bouche -annoksiksi tarjoilulusikoille, mutta laitan tähän alkuperäisen reseptin, joka löytyy Soppa 365 -sivuilta. 
Nämä herkut voi tarjoilla alkupaloina tai osana suurempaa kokonaisuutta aasialaishenkisellä aterialla.





KOREALAINEN TARTAR ELI YUKHOE

200g pihvikarjan sisäfileetä
1rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 mehukas ja kiinteä päärynä
2tl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
1 kevätsipulinvarsi
3rkl vähäsuolaista soijakastiketta
3tl seesamiöljyä
½ tl mustapippuria myllystä

lisäksi
sormisuolaa
1 kananmunankeltuainen / syöjä
tilkka seesamiöljyä


Valitse rasvaton, jänteetön liha. Laita liha pakkaseen kohmettumaan 15 minuutiksi, niin sitä on helpompi käsitellä.

Paahda seesaminsiemeniä kuumassa, kuivassa pannussa pari minuuttia. Pidä siemenet liikkeessä koko ajan, että ne eivät pala. Kaada kuppiin tai lautaselle jäähtymään.

Leikkaa päärynästä ohuita viipaleita. Laita ne lautaselle, pirskottele päälle sitruunamehua ja laita jääkaappiin odottamaan. 

Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Hienonna ne ja kevätsipulinvarsi. Tarvitset noin 3 rkl sipulia varsineen. 

Sekoita keskenään soijakastike ja seesamiöljy. Rouhi joukkoon mustapippuria. Lisää puolet seesaminsiemenistä ja valkosipuli. Lisää lopuksi kevätsipuli ja sekoita.

Leikkaa pihvi ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa viipaleet vielä pitkiksi suikaleiksi. Laita lihat soija-seesamikastikkeeseen ja sekoita kevyesti. 

Annostele lihat kahteen pieneen kuppiin tai lautasille. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja halutessasi vähän sormisuolaa. Erottele kananmunankeltuaiset ja laita ne pieneen dippikuppiin. 

Pirskota keltuaisten päälle pari tippaa seesamiöljyä. Tarjoa tartarliha kananmunankeltuaisen ja päärynäviipaleiden kanssa. 




KURKKU-KVINOASALAATTI

1dl kvinoaa
2 kurkkua
½ tl suolaa
2rkl kurpitsansiemeniä
80g salaattipinaattia

kastike
2rkl riisiviinietikkaa
2rkl soijakastiketta
2rkl vettä
1rkl sokeria
2tl seesamiöljyä

Huuhtele kvinoa kylmällä vedellä ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele kypsä kvinoa siivilässä kylmällä vedellä.

Halkaise kurkku ja koverra siemenet lusikalla pois. Leikkaa kurkku noin puolen sentin viipaleiksi. Laita viipaleet kulhoon ja ripottele niille suola. Anna viipaleiden "itkettyä" puoli tuntia. Huuhtele itkettyneet viipaleet kylmällä vedellä lävikössä. 

Sekoita kastikkeen aineet yhteen. Paahda kurpitsansiemeniä kuivassa paistinpannussa 2-3 minuuttia. Sekoita kvinoa, kurkku, kurpitsansiemenet, salaattipinaatti ja kastike tarjoilukulhossa.




AASIALAISET PAAHTOPAISTIRULLAT

12 isoa siivua paahtopaistia*
50g riisivermiselliä
1 porkkana
150g varhaiskaalia
1dl suolapähkinöitä
½ ruukku ruohosipulia

kastike
1 porkkana
1 valkosipulinkynsi
2tl inkivääriä raasteena
1dl öljyä
2rkl omenaviinietikkaa
1rkl soijakastiketta
½ tl sokeria
(suolaa)

Keitä riisivermisellit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele kypsät vermisellit siivilässä kylmällä vedellä ja valuta huolellisesti. 

Suikaloi porkkana ja kaali ohuesti. Valmista kastike. Pilko porkkana muutamaan osaan. Mittaa kaikki kastikkeen aineet tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi kastikkeeksi. 

Laita paahtopaistisiivuille muutama porkkanatikku, kaalisuikaleita, vermisellejä, suolapähkinöitä ja muutama ruohosipulin varsi siten, että täytteet tulevat toisesta päästä paistisiivun reunan yli. Pirskota lusikallinen porkkanakastiketta täytteille. Kääri paahtopaistisiivu tiukalle rullalle. Tee samalla tavoin loput rullat. Tarjoa loppu porkkanakastike rullien dippinä.



* Paahtopaistin valmistamiseen löydät reseptin esim. TÄÄLTÄ
Tällä kertaa me valmistin paahtopaistin sous vide -tekniikalla, 
eli vakumoin naudan ulkofileepalan 
ja annoin sen kypsyä kahden tunnin ajan 
täydellisen kypsyiseksi ja meheväksi 54,5 asteisessa vesihauteessa, 
jonka jälkeen paistoin lihan pinnat pannulla ja annoin vielä hetken lihan levätä ennen viipalointia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...