tiistai 27. syyskuuta 2011

SAHRAMILLA, CHILILLÄ JA SALVIALLA MAUSTETTU KURPITSARISOTTO


Onpa ollut hiljainen bloggailu- ja kokkailusyksy. Uusia ideoita on kyllä muhinut mielen sopukoissa, mutta työpaineet ovat vieneet kaiken energian keittiön puolelta.

Kurpitsa on minulle täysin uusi tuttavuus, bongasin sellaisen nyt ensimmäistä kertaa kaupassa ja muistin joskus nähneeni jonkun tv-kokin tehneen siitä risottoa. Lyhyen googlettelun jälkeen päätin soveltaa paria reseptiä ja luoda ihan omanlaiseni annoksen. Kurpitsarisotto yllätti positiivisesti, odotin jotain makeahkoa mömmöä, mutta maut olivatkin mukavasti balanssissa.

Luokittelen nyt tämänkin reseptin vegeruuaksi, koska reseptiä on helppo soveltaa laktovegetaristille sopivaksi jättämällä vain pekonikoristeet pois ja korvaamalla kanaliemen kasvisliemellä.

2-3 annosta, valmistusaika n.1h

n.1l kurpitsaa pieninä kuutioina
voita
oliiviöljyä
hyppysellinen sahramia
1 kuivattuu chili
kourallinen salvian lehtiä

1 iso banaanisalottisipuli
2dl Arborio -risottoriisiä
suolaa
1 lasillinen kuivaa valkoviiniä
n.1l kana(tai kasvis-)lientä
suuri kourallinen parmesaania raasteena
(2 pekonisiivua per annos)

Kuumenna pannussa nokare voita ja loraus oliiviöljyä. Lisää noin puolet kurpitsakuutioista ja kääntele niitä kuumalla pannulla kunnes ne ovat pehmeitä ja saavat hieman väriä. Hienonna chili morttelissa ja lisää se, sekä hyppysellinen sahramia kuutioiden sekaan ja kääntele vielä hetki. Soseuta silkkiseksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Laita sivuun odottelemaan.

Kuumenna uuni 200 asteiseksi. Kuumenna pannulla taas nokare voita ja loraus oliiviöljyä, pyöräyttele siinä loput kurpitsakuutuot ja kaada leivinpaperilla suojatulle uunipellille ja laita uuniin. Kun kuutiot ovat vielä hieman napakoita, lisää pellille salvian lehdet (säästä muutama annoksen koristeluun) ja lirauta niidenkin päälle hieman öljyä. Nosta uunin lämpö 230 asteeseen, paista pari minuuttia ja lisää pellille pekonisiivut. Paista kunnes kurpitsakuutiot ovat sopivan kypsiä (eivät vielä hajoa) ja pekoni rapeaa. Valmista uunikurpitsojen kanssa samanaikaisesti risottoa.

Kuumenna loraus öljyä kasarissa ja kuullota siinä banaanisalottisipulisilppua hetki. Lisää sitten riisi ja kuullota kunnes riisin pinta kiiltää, älä anna riisin saada väriä. Lisää valkoviini ja kiehauta niin että alkoholi haihtuu ja viini alkaa imeytyä riisiin. Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää kauhallinen kuumaa kanalientä sekä hyppysellinen suolaa. Pienennä lämpöä ja anna nesteen imeytyä hiljalleen riisiin ja sekoittele, jotta riisistä irtoaa tärkkelystä joka tekee risotosta samettisen. Jatka kanaliemen lisäämistä hiljalleen kauhallinen kerrallaan suolahyppysellisen kera kunnes riisi on sopivan kypsää eli pureskeltavaa, muttei raakaa. Kaikkea nestettä ei välttämättä tarvitse lisätä - koostumus ratkaisee.

Kun riisi on sopivan kypsää, lisää kurpitsasose ja kuumenna. Lisää parmesaaniraaste ja vielä pari nokaretta voita. Sekoita kunnolla niin että voi ja parmesaani sulavat tasaisesti risottoon. Lisää uunikurpitsakuutiot ja salvia risoton joukkoon. Annostele lautasille. Koristele rapealla pekonilla ja tuoreilla salvianlehdillä. nauti hyvän punaviinin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...