keskiviikko 7. tammikuuta 2015

HERKULLISTA VUOTTA 2015 KAIKILLE!

Uusi vuosi on alkanut ja ilmassa satelee lupauksia kevyemmästä ruokavaliosta, terveellisemmistä elintavoista sekä erilaisista dieeteistä.

Puolialaston kokki haluaa toivottaa kaikille 
onnellista ja herkullista vuotta 2015!


Onnistukoon jokainen tavoitteissaan, ja mikäli jää onnistumatta, olkoon armollinen itselleen ja tyytyväinen valintoihinsa. 

Vuoden 2014 herkuttelut kerryttivät taas mukavasti elopainoa ja itsekin pyrin keventämään ruokailutottumuksia, mutta ruuan mausta en suostu tinkimään! Annoskokojen pienentäminen ja järkevämpi syöminen olkoon sopiva tavoite, mutta sen mitä suuhuni laitan, pitää olla silti hyvää ja tärkeintä on, että olen tyytyväinen syömisteni laatuun ja määrään. 

Vuonna 2014 näpyttelin blogiini entistä vähemmän reseptejä ja se näkyi myös katsojamäärissä. Syynä reseptien vähyyteen lienee se, että kokkailin pääsääntöisesti jo aiemmin hyväksi testattuja ja blogista löytyviä ruokia. En aio tänäkään vuonna ottaa paineita blogin täyttämisestä uusilla resepteillä, mutta lupaan laittaa jakoon kaikki uudet, herkulliset ohjeet! 


Vaikka katsojaluvut ovat pienentyneet uusien reseptien määrän hiipuessa, olen saanut olemassa olevista resepteistä ja blogistani kuluneen vuoden aikana aivan mahtavaa palautetta. Blogiani on kehuttu inspiroivaksi ja reseptejäni toimiviksi ja maukkaiksi. Eniten mieltäni lämmittää se, että vaikka reseptieni ainekset eivät miellyttäisi kaikkia lukijoita, reseptejä on innostuttu kokeilemaan ja niitä hieman muokkaamalla on saatu aikaan kokkailijan suuhun sopivia herkkuja. 

Kiitos JOKAIKISELLE palautetta antaneelle! 


t. Puolialaston kokki Elmeri


torstai 11. joulukuuta 2014

SKOTTILAINEN KANANMUNA-LIHAPIIRAKKA

Glorian Ruoka & Viini -lehdessä 7/14 komeili varsinainen miehinen unelma - tuoremakkaralla täytetty voitaikinapiirakka. Kuinka ollakaan, se päätyi kokeiluun. Piiraas oli varsin helppo valmistaa. Sen sijaan vakeampaa oli ottaa siitä kuva, jossa näkyy kauniisti täytteen seasta kurkistava kananmuna. Erityisen hyvää piirakka oli kokojyväsinapin kanssa.



1kg voitaikinalevyjä
6 kananmunaa

täyte
2 sipulia
1rkl öljyä
2 hapahkoa omenaa
400g mausteista raakamakkaraa
400g keittokinkkua
1rkl dijonsinappia (käytin 2rkl eikä ollut yhtään liikaa)
2rkl timjaminlehtiä
1tl suolaa
3-4 kierrosta mustapipuria myllystä
1 kananmuna

lisäksi
voita vuoan voiteluun
2 kananmunaa voiteluun (1 riittää varsin hyvin)

Sulata voitaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Keitä 6 kananmunaa koviksi (6-7min) ja anna jäähtyä.

Tee täyte. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne öljyssä pannussa kypsiksi. Kuori ja raasta omenat. Yhdistä sipulit ja omenat kulhossa. Puristele raakamakkarat joukkoon. Hienonna kinkku ja lisää se täytteeseen. Mausta sinapilla, timjamilla, suolalla ja pippurilla. Riko kananmuna joukkoon ja sekoita.

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (22cm halkaisijaltaan) pohjalle. Voitele leivinpaperi ja vuoan reunat voilla. Kauli voitaikina hieman ohuemmaksi. Ota 1/3 voitaikinasta sivuun kantta varten. Nosta taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Laita 3-4cm kerros täytettä vuoan pohjalle taikinan päälle. Kuori keitetyt munat ja asettele ne kokonaisina tasaisesti täytteelle. Lisää loput täytteestä, yritä saada kananmunat peittymään tasaisesti joka puolelta.

Leikkaa lopusta voitaikinasta hieman vuokaa isompi ympyrä. Nosta se kanneksi ja nipistä kiinni reunoihin. Voit taiteilla lopusta taikinasta piirakan pintaan kuvioita. Voitele pinta kananmunalla. Paista piirasta noin 50 minuuttia uunin keskitasolla. Jos piiraan kansi tummuu liikaa, peitä se foliolla. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia ennen vuoan reunojen irroittamista.


maanantai 1. joulukuuta 2014

LINDSTRÖMIN PIHVIT

Käsi pystyyn, kenelle on jäänyt traumoja koulun Lindströmin pihveistä? Hep, hep, hep!

Mutta tiesittekö - ne koulun vaaleanpunertavat kummajaiset eivät ole Lindströmin pihviä nähneetkään. Suuressa viisaudessani pähkäilin, että punajuuri ja jauheliha eivät ole niin outo yhdistelmä, että niiden yhdistelmä olisi väistämättä kammottava. Rohkaistuin kokeilemaan, ja lopputulos oli (kuten itse tehdyltä olettaa saattaa) HERKULLINEN!



800g naudan jauhelihaa
reilu 1dl pieneksi kuutioitua keltasipulia (= suurin piirtein yksi pieni keltasipuli)
2dl hyvin pieneksi kuutioituja säilykepunajuuria (= muutama keskikokoinen punajuuri)
½dl kapriksia hienonnettuna
2 kananmunan keltuaista
vajaa ½dl punajuurien lientä
2tl suolaa
1tl valkopippuria
voita paistamiseen

Sekoita jauheliha, sipuli- ja punajuurikuutiot, hienonnetut kaprikset, keltuaiset ja mausteet keskenään, mutta älä vaivaa taikinaa liikaa. Lisää sen verran punajuurilientä, että taikina on notkeaa ja pehmeää.


Maista ja mausta lisää mikäli tarpeen. Jos et uskalla syödä raakaa jauhelihaa, paista pieni koepalapalleroinen taikinasta. Muotoile massasta paksuja, pulleroisia pihvejä.


Kuumenna paistinpannu ja sulata siinä voi. Paista pihvit molemmin puolin hyvin kuumalla pannulla niin, että ne saavat väriä pintaan, mutta eivät kuivu vaan jäävät meheviksi.

Tarjoile keitettyjen perunoiden ja kasvisten kanssa!

tiistai 11. marraskuuta 2014

ITSETEHTY KEBAB


1kg naudan jauhelihaa
36g aromisuolaa
2rkl mustapippurirouhetta
0,5rkl paprikajauhetta
0,5rkl chilijauhetta

Veivaa aineksia sekaisin monitoimikoneessa vähintään 10 minuuttia, kunnes jauheliha on tasaista massaa. Taputtele lihaseoksesta tiivis, käsivarren paksuinen pötkö ja kääri se tiukasti kolminkertaisen folion sisään rullaksi. Paista 100-asteisessa uunissa 4h ajan, jäähdytä sitten nopeasti ja anna levätä jääkaapissa yön yli.


Leikkaa kebabliha lastuiksi juustohöylällä.


Kuumenna ja valmista mieleiselläsi tavalla: uunissa, mikrossa tai pannulla. Itsetehdystä kebablihasta syntyy superherkullinen rullakebab tai vaikkapa nopea pitakebab!


KEBABRULLA (ja täält taas tullaan!)

Kebabrullan valmistaminen itse pizzataikinasta ja kebablihasta lähtien saattaa kuulostaa kovin vaivalloiselta ja sitähän se toki onkin ollakseen olevinaan "pikaruokaa". Lopputulos on kuitenkin todella herkullinen. Ja sitäpaitsi käytinhän reseptiin Blå Bandin valmista kastiketta (joka on muuten noin sata kertaa parempaa, kuin yksikään kaupan ns. "kebabkastike").




kebabrulla (kolmelle)
kolme kourallista kebablihaa lastuiksi leikattuna*
1 annos pizzataikinaa*
tomaattikastiketta*
jogurttikastiketta*
n. 5cm pätkä kurkkua ohuina siivuina
2 tomaattia kuutioina
nyrkin kokoinen pala jäävuorisalaattia kapeana suikaleena
½ punasipulia hyvin ohuina siivuina
jalapenoja
Blå Bandin Mexican hot saucea

Paista pizzapohjat uunissa ohjeen mukaan. Pohjat saavat olla hyvin ohuita ja pehmeämmäksi jätettyjä kuin normaalit pizzapohjat, jotta niistä saa käärittyä rullan. Leikkaa kebablihapötköstä juustohöylällä ohuita lastuja ja lämmitä ne mielesi mukaan uunissa, pannulla tai mikrossa. Levitä valmiin pizzapohjan päälle kuumaa tomaattikastiketta, kebablihaa, tomaattikuutioita, kurkkua, salaattia, sipulia, jogurttikastiketta, hot saucea ja jalapenoja. Kääri parhaan kykysi mukaan koko komeus tiiville rullalle ja NAUTI!



*kebabliha (Huom! Vaatii noin puoli vuorokautta valmistuakseen!)
1kg naudan jauhelihaa
36g aromisuolaa
2rkl mustapippurirouhetta
0,5rkl paprikajauhetta
0,5rkl chilijauhetta

Veivaa aineksia sekaisin monitoimikoneessa vähintään 10 minuuttia, kunnes jauheliha on tasaista massaa. Taputtele lihaseoksesta tiivis, käsivarren paksuinen pötkö ja kääri se tiukasti kolminkertaisen folion sisään rullaksi. Paista 100-asteisessa uunissa 4h ajan, jäähdytä sitten nopeasti ja anna levätä jääkaapissa yön yli.

*pizzataikina
puoli pakettia hiivaa
1tl hunajaa
1tl suolaa
2dl kädenlämpöistä vettä
n.5dl jauhoja (pari desiä durum vehnäjauhoja ja loput erikoisvehnäjauhoja)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon hunaja ja suola ja pikkuhiljaa jauhoja kunnes saat erittäin pehmeän taikinan, mutta käsissä pyöriteltävän ja tasaisen taikinan. Jauhota kätesi, pöytä sekä taikinamöykyn pinta. Alusta taikina pyörittelemällä, painelemalla ja veivaamalla taikinaa jauhotetulla alustalla muutaman minuutin ajan, jotta saat siihen sopivan sitkon ja rakenteen. Pyöräytä taikinasta pallo, laita se kulhoon ja peitä liinalla. Anna kohota vedottomassa lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli ohuiksi pizzapohjiksi. Paista 225 asteisessa uunissa 3-4 minuuttia.

*tomaattikastike
7 tomaattia kaltattuna ja kuutioituna
kunnon loraus neitsytoliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä raastettuna hyvin hienoksi
1 sipuli hienonnettuna
suolaa, mustapippuria
chilijauhetta
½dl ketsuppia
ripaus sokeria
1rkl balsamiviinietikkaa

Kuumenna öljy pienessä kattilassa ja kuullota siinä raastettua valkosipulia ja hienonnettua sipulia, kunnes ne ovat pehmeitä. Älä anna ruskistua. Lisää kaltatut ja kuutioidut tomaatit sekä maun mukaan suolaa, mustapippuria, chilijauhetta ja ripaus sokeria. Keittele seosta puolisen tuntia niin, että se koko ajan porisee, muttei pala pohjaan. Lisää lopuksi ketsuppi ja balsamiviinietikka ja keittele vielä kymmenisen minuuttia.

*jogurttikastike
pari dl Lindahlsin partaäijäjogurttia
pari valkosipulin kynttä raastettuna hienoksi
suolaa, mustapippuria
sitruunamehua

Sekoita valkosipuliraaste huolellisesti jogurtin sekaan ja mausta makusi mukaan suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla. Anna makujen tasaantua jääkaapissa vähintään vartin ajan.

tiistai 23. syyskuuta 2014

MARINOIDUT KESÄKURPITSAT

Aivan mahtavan makuinen lisuke vaikkapa bruschettan tai patonkisiivun päälle!


muutama minikesäkurpitsa ohuina siivuina
suolaa
mustapippuria
kesvivahva punainen chili hienonnettuna
suuri valkosipulin kynsi hienonnettuna
kourallinen basilikaa hienonnettuna
ekstraneitsytoliiviöljyä
valkoviinietikkaa

Paista ohuet kesäkurpitsasiivut öljyssä molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi. Sekoita kulhossa muutama loraus öljyä ja pari lorausta valkoviinietikkaa, ripaus suolaa ja pippuria, chili- ja basilikasilppu sekä valkosipuli. Lisää paistetut kesäkurpitsasiivut marinadiin, sekoita hyvin ja anna maustua vähintään vartti. Marinadi on tujua, joten marinointiajan ei tarvitse olla pitkä.


maanantai 22. syyskuuta 2014

MELANZANE

Italianmatka jätti syvän kaipuun meheviin munakoisoruokiin. Glorian Ruoka ja Viini -lehdessä 6/14 oli peräti kaksi melanzane-reseptiä ja päätin kruunata viikonloppumme italialasilla herkuilla. Ostoslistaa tehdessä luin reseptit huonosti ja osa aineksista jäi kauppaan. Sain kuitenkin loihdittua olemassa olevista aineksista maukkaan melanzanen.


3 munakoisoa ohuina (½cm) siivuina
3 suurta, mehukasta tomaattia kuutioina
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
3 rkl sipulinvarsia hienonnettuna
1tlk (400g) Mutti -tomaattimurskaa
kourallinen tuoreita yrttejä silputtuna (lehtipersilja, basilika, oregano)
½ mieto tai keskivahva punainen chili hienonnettuna
1rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
ekstraneitsytoliiviöljyä
runsaasti parmesaania (suuri lautasellinen) raastettuna

Siivuta munakoisot ja ripottele päälle suolaa. Anna siivujen itkeä 15-30min ja pyyhi sitten talouspaperilla nesteet pois siivujen pinnalta. Paista siivut molemmin puolin pannussa runsaassa öljyssä kauniin kullanruskeiksi.

Valmista tomaattikastike. Kuullota chiliä ja sipuleita öljyssä muutama minuutti ja lisää sitten tomaattikuutiot ja tomaattimurska. Mausta suolalla, pippurilla ja balsamiviinietikalla. Kiehuttele rauhassa ylimääräiset nesteet pois. Lisää lopuksi tuoreet yrtit.

Levitä uunivuoan pohjalle hieman tomaattikastiketta, lado päälle munakoisosiivuja ja ripottele niiden päälle runsaasti parmesaania. Jatka kerrosten kokoamista samaan tapaan, jätä päällimmäiseksi munakoisokerros ja reilu kasa parmesaania. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30-50 minuuttia. Jos paistoksen pinta alkaa tummua liikaa, peita vuoka leivinpaperilla.

Tarjoile itsenäisenä ruokalajina tai lihan lisukkeena - suoraan uunista kuumana tai tiiviimmäksi vetäytyneenä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...