torstai 21. lokakuuta 2021

SAAG GOSHT, mausteinen intialainen lammas-pinaatticurry

Tämän mehevän pohjoisintialaisen lammasruuan resepti löytyy kirjasta Löytöretki Intian keittiöihin (Priya Wickramasinghe ja Carol Selva Rajah). Alkuperäisessä reseptissä käytettiin lammasta, mutta itse preferoin karitsaa.

 
3 tl korianterin siemeniä
1 ½ tl juustokuminan siemeniä
3 rkl öljyä
1 kg luutonta karitsan lapaa 2,5 cm kuutioina
4 sipulia silputtuna
6 neilikkaa
6 kardemumman palkoa
10 cm pituinen kanelitanko
10 kokonaista pippuria
4 intialaista laakerinlehteä (kassian lehteä) - itse käytin laakerinlehtiä ja curryn lehtiä
3 tl garam masalaa*
¼ tl jauhettua kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
8 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
4 valkosipulin kynttä murskattuina
1 ¾ dl paksua maustamatonta jogurttia
450 g pinaatinlehtiä (tuoreita tai pakasteena)

***
*garam masala:
8 kardemumman palkoa
2 intialaista laakerinlehteä
1 tl mustapippureita
2 tl juustokuminan (jeeran) siemeniä
2 tl korianterin siemeniä
5 cm pituinen kanelitanko
 1 tl neilikoita

Poista kardemumman siemenet paloista. Murra laakerinlehdet pieniksi paloiksi. Jauha kaikki ainekset maustemyllyssä tai huhmareessa hienoksi jauheeksi. Säilytä käyttöön saakka pienessä, ilmatiiviissä rasiassa.

***

Kuumenna pieni paistinpannu miedolla lämmöllä ja paahda kuivalla pannulla korianterin siemeniä, kunnes niistä nousee voimakas tuoksu. Kaada ne pois pannulta ja paahda samalla tavalla juustokuminan siemenet. Jauha paahdetut mausteet hienoksi jauheeksi maustemyllyssä tai huhmareessa. 

Kuumenna öljy karhai-pannussa tai kattilassa miedolla lämmöllä ja ruskista lihakuutiot muutama pala kerrallaan. Poista lihat kattilasta, lisää öljyä ja paista sipulia, neilikoita, kardemumman palkoja, kanelitankoa, mustapippureita ja laakerinlehtiä, kunnes sipuli on kevyesti ruskistunut. Lisää juustokumina, korianteri, garam masala, kurkuma sekä paprikajauhe ja paista 30 sekuntia. Lisää liha, inkivääri, valkosipuli, jogurtti ja 4 ¼ dl vettä, jonka jälkeen kuumenna ruoka kiehuvaksi. 


Vähennä lämpöä, peitä kattila kannella ja hauduta 1,5-2 tuntia, tai kunnes liha on kypsää. Hauduttamisen lopussa suurimman osan nesteestä pitäisi olla haihtunut. Jos sitä on vielä liikaa, ota kansi pois, lisää lämpöä ja keitä ruokaa, kunnes neste on haihtunut. Mausta suolalla makusi mukaan. Keitä pinaattia hetki hiljalleen kiehuvassa vedessä ja huuhdo heti sen jälkeen kylmällä vedellä. Kuivaa hyvin ja silppua. Purista pois ylimääräinen vesi lait-tamalla pinaatti kahden lautasen väliin ja puristamalla niitä yhteen. Lisää pinaatti lihan joukkoon ja keitä vielä 3 minuuttia, tai kunnes pinaatti ja lampaanliha ovat hyvin sekoittuneet ja kaikki ylimääräinen neste on haihtunut.


Tarjoile riisin ja naanleivän sekä raitan kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...