keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

PULLED PORK -PITALEIVÄT HUMMUKSELLA JA FETA-TILLIKURKUILLA (Tomi Björckin reseptiä mukaellen)

Ennen sunnuntai-iltavuoroa piti saada jotain kesäistä, nopeaa ja hyvää lounaaksi. Kokeilimme pikaversiota Tomi Björckin pulled pork -pitaleivistä. Resepti löytyi täältä. Tomi Björckin reseptissä on ohje myös itsetehtyihin pitaleipiin sekä mustapippurimajoneesiin.


Me ostimme pitaleivät valmiina kaupasta ja majoneesin jätimme väliin (= unohtui?). Olimme aiemmin valmistaneet omalla reseptilläni pulled porkia ja pakastaneet sitä sopiviksi annoksiksi "pahan päivän varalle". Hummuksen teimme pika-kikherneistä, joita ei tarvitse liotella kahdeksaa tuntia - viiden minuutin keittoaika riittää. Hummuksesta riitti yllin kyllin pitaleipiin ja vielä seuraavan viikon ruokienkin lisukkeeksi!

Maistoin ensimmäistä kertaa hummusta eikä minusta tullut suurta hummusfania, vaikka maustoimme tahnaa reilusti lisää sitruunalla. Pitaleivät kokonaisuudessaan olivat ihan ok - ehkä töihin lähteminen ja siitä johtuva akuutti oluenpuutostila vaikuttivat ruokailuelämyksen latteuteen. Tai sitten joukosta unohtunut mustapippurimajoneesi olisi antanut ruualle sen tarvittavan säväyksen, joka nyt uupui.

Resepti näyttää tolkuttoman pitkältä, mutta jos on valmistanut pulled porkia ja sitä on jäänyt yli, loput ruuasta syntyy käden käänteessä!

- 4 kpl valmiita tai Tomin reseptillä tehtyjä pitaleipiä
- n. 1dl Elmerin pulled porkia per pitaleipä
- pari ruokalusikallista hummusta per pitaleipä
- pari ruokalusikallista feta-tillikurkkuja per pitaleipä

Elmerin pulled pork:
2kg possun lapaa
suolaa
mustapippuria
muutama rkl Kauhukeittiön mausteseosta*

1dl ketsuppia
½dl tummaa siirappia
1dl soijakastiketta
1dl sweet chili kastiketta
1dl punaviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
½ appelsiinin mehu sekä raastettu kuori
½ sitruunan mehu
1tl kuminan siemeniä
1tl neilikkajauhetta
1tl juustokuminaa
2rkl fenkolinsiemeniä
4rkl makeaa paprikajauhetta
muutama kuivattu curryn lehti

*Kauhukeittiön mausteseos:
1tl sinapin siemeniä
1tl korianterinsiemeniä
1tl timjamia
1rkl paahdettua sipulirouhetta
1rkl ruokosokeria
1-2rkl savusuolaa
1tl vastarouhittua mustapippuria
1tl valkopippuria
1,5rkl juustokuminaa
2rkl savupaprikajauhetta

Hienonna mausteseoksen aineet morttelissa.

Aseta possun lapa uuninkestävään vuokaan, johon possu juuri ja juuri mahtuu. Hiero pintaan suolaa, pippuria ja mausteseosta kauttaaltaan.

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset huolellisesti keskenään. Kaada kastike possun päälle ja hiero sitä myös sen alle. Anna maustua kastikkeessa mielellään ainakin pari tuntia. Kuumenna uuni 140 asteeseen. Jos käytät höyryuunia, säädä kosteudeksi 60%. Kypsennä lihaa uunissa n.4 tuntia, eli kunnes liha hajoaa käsiin. Puolessa välissä kypsennystä voit kääntää lihan niin että se maustuu ja kypsyy molemmilta puolilta tasaisesti. Samalla voit laskea lämpöä 120-130 asteeseen mikäli liha tuntuu tummuvan liikaa.



Ja sitten Tomi Björckin osuuteen...

Fetalla maustetut tillikurkut 
100 g fetajuustoa
½ kurkku
½ sitruunan kuori sekä mehu
1 rkl tilliä

Murskaa feta haarukan avulla rouheiseksi. Paloittele kurkku pieniksi kuutioiksi ja yhdistä koko setti. Mausta sitruunakuorella ja mehulla sekä lisää lopuksi tilli ja sekoita hyvin.

Hummus (huom! puoletkin tästä riittää mainiosti!)
200 g keitettyjä kikherneitä
4 rkl vettä tai kanalientä
1 valkosipulinkynsi
½ sitruunan mehu
2 rkl tahini-seesamtahnaa
4 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Sekoita kaikki ainekset ja aja monitoimikoneessa tai morttelissa tahnaksi (maista ja lisää tarvittaessa sitruunamehua, suolaa ja pippuria). Koristele paprikajauheella ja kikherneillä.


Täytä pitaleivät pulled porkilla, feta-tillikurkuilla ja hummuksella ja tarjoile heti!




perjantai 2. toukokuuta 2014

MUURIKKALETUT VEGELLÄ PAD THAI -TÄYTTEELLÄ

Mikä olisikaan mukavampaa kuin nauttia lounas terassilla kesäisenä päivänä? Päätin vähentää viikonlopun liharuokien määrää ja valmistin pad thai -henkisen täytteen lettuihin vegenä. Sekasyöjäperheemme vege-ennakkoluuloinen mies ja muuten vain ajoittain nirsoileva tytär kehuivat ruokaa aivan törkeän hyväksi, tyttö taisi jopa lipsauttaa, että ovat letut ovat parhaita hänen syömiään lettuja.


letut:
4 munaa
4dl vehnäjauhoja
8dl maitoa
suolaa
voita paistamiseen

täyte:
2 kourallista riisinuudeleita (leveää nauhaa)
öljyä
3 munaa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 porkkana tulitikkumaisiksi tikuiksi leikattuna
100g siitakesieniä kuuteen lohkoon leikattuna
kolme suurta herkkusientä 8-10 lohkoon leikattuna
3 kevätsipulia siivuina
2rkl kalakastiketta
2rkl osterikastiketta
2rkl soijakastiketta
4rkl thaimaalaista chilitahnaa
1tl valkopippuria

lisukkeet:
n.1dl paahdettua sipulirouhetta
2 kourallista sinimailasen ituja
½ limen mehu
muutama suuri mintun lehti
erivärisiä chilejä ohuina siivuina

Vatkaa lettutaikinan ainekset sekaisin ja jätä taikina tasoittumaan. Hienonna, siivuta ja pilko täytteen ainekset valmiiksi. Laita sipulirouhe valmiiksi tarjoiluastiaan ja siivutetut chilit toiseen. Laita myös idut tarjoiluastiaan, mausta limen mehulla ja silppua päälle minttua.  

Paista letut muurikkapannulla ja pidä ne lämpiminä.

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne. Kaada wokkipannuun tai kasariin reilusti öljyä, kuumenna se ja sekoita öljyyn rikotut munat. Tarkoituksena on saada munista pientä "murua". Lisää joukkoon valkosipuli ja porkkanatikut ja sekoittele hetki, kunnes porkkanat alkavat hieman antaa periksi. Lisää sienet ja kypsennä niitäkin hieman. Lisää sitten valutetut nuudelit ja kuumenna koko hässäkkä. Sekoita joukkoon kala-, osteri- ja soijakastikkeet, chilitahna sekä valkopippuri ja sekoita huolellisesti. Lisää lopuksi kevätsipulit. Kaada tarjoiluastiaan.



Anna ruokailijoiden täyttää itse lettunsa: pad thai -täytettä, itusalaattia, chiliä, sipulirouhetta. 


Aivan sairaan hyvää!



maanantai 28. huhtikuuta 2014

POLLO CON CARCIOFINI, CIPOLLE, PATATE E ROSMARINO

...eli kanaa artisokalla, sipulilla, perunalla ja rosmariinilla (Antonio Carluccio, Italialaiset mestarit) - tosin tuore rosmariini oli loppu ja lisäsimme reseptiin muutaman ylimääräisen elementin. Ihan ok sunnuntai-illallinen, ja taatusti helppo!



1tlk säilöttyjä artisokkia puolitettuna
1,8kg kanaa paloiteltuna (käytimme broilerin koipia, koska ne olivat ainoat marinoimattomat kanapalat, mitä kaupasta löytyi...)
1 iso sipuli paloiteltuna (käytimme 2 makeaa sipulia)
1kg uusia perunoita harjattuna ja halkaistuna
2tl rosmariinia + muutama oksa koristeeksi
6rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

lisäksi me heitimme joukkoon:
kourallisen mustia oliiveja
1 raastetun valkosipulin kynnen
lasillisen kuivaa valkoviiniä

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset keskenään uunivuoassa. Laita esilämmitettyyn uuniin puoleksi tunniksi, sekoittele aineksia uudelleen ja paista vielä puoli tuntia. Koristele tuoreella rosmariinilla ja tarjoile heti!



maanantai 21. huhtikuuta 2014

KOOKOSJÄÄTELÖ

Tähän asti olen tehnyt jäätelön kuumentamatta muna-kermaseosta. Tässä, Löytöretki Thaimaan keittiöihin -kirjasta bongatussa reseptissä (kookosjäätelö = kra tri) seos kuitenkin kuumennettiin. En tiedä vaikuttiko tämä jäätelön koostumukseen vai johtuiko aineksista, mutta lopputulos oli pehmeämpi kuin aiemmin valmistamissani jäätelöissä. Entä maku? Vinkeä. Ensin ajattelin, että outo, mutta enemmän maisteltuna maku olikin aika hauska. Ei makea, eikä suolainenkaan, vaan jotain siltä väliltä. Erilaisuudessaan ehkä yksi lemppareistani tähän asti.



4dl kookosmaitoa
2½ dl kuohukermaa
2 munaa
4 keltuaista
160g ruokokidesokeria
1/4tl suolaa

Kaada kookosmaito ja kerma kasariin. Hämmennä miedolla lämmöllä 2-3minuuttia, älä kiehauta. Pidä lämpimänä. Laita munat, munankeltuaiset, sokeri ja suola isoon lämmönkestävään kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella kunnes seos on kuohkeaa ja paksua.

Kaada kattilan pohjalle hieman vettä ja aseta se levylle, kuumenna vesi poreilevaksi. Aseta munavaahtokulho kattilan päälle ja vatkaa sähkövatkaimella lisäten kookosmaitoseosta pikkuhiljaa, kunnes "kiisseli" paksuuntuu hieman (kymmenisen minuuttia). Älä kiehauta seosta, ettei se saostu. Aseta syrjään, kunnes seos on jäähtynyt. Kaada seos jäätelökoneen astiaan ja käynnistä jäätelökone. Pakasta valmis jäätelö tai maistele heti tuoreeltaan.


lauantai 19. huhtikuuta 2014

PAW PIA THAWT eli KEVÄTRULLAT

Kevätrullat lienevät kaikille tuttu aasialaisherkku. No, enpä ole näitäkään aiemmin valmistanut, mutta nyt kun joulupukki toi mittarin, jolla pystyy kontrolloimaan öljyn lämpötilaa, uskaltauduimme kokeilemaan rullien uppopaistamista. Valmistimme vain puolet alkuperäisen reseptin rullamäärästä, koska kevätrullalevyjä riitti yhdestä paketista sopivasti tähän määrään. Kuivattua mustasientä ei marketista löytynyt, joten sen virkaa reseptissä ajaa tuore siitakesieni.

Ei mikään estetiikan taidonnäyte, mutta ensimmäisiksi kevätkääryleiksi varsin onnistuneita ja maukkaita.


25g vermisellinuudeleita
1-2 tuoretta siitakesientä ohuiksi, kapeiksi siivuiksi leikattuna
1rkl vehnäjauhoja
1rkl kasviöljyä
1rkl vettä
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
50g possun/kanan jauhelihaa
½ porkkana ohuiksi tikuiksi leikattuna
50g pavunituja
pikkurillin pään kokoinen pala inkivääriä raastettuna
1rkl kalakastiketta
vajaa 1rkl osterikastiketta
hyppysellinen valkopippuria
12kpl kevätrullalevyjä
rypsiöljyä uppopaistamiseen

chilikastiketta tarjoiluun


Upota vermisellinuudelit kuumaan veteen 12 minuutiksi, tai kunnes ne ovat pehmeitä. Valuta ja leikkaa muutaman sentin mittaisiksi pätkiksi. Sekoita jauhot ruokalusikalliseen vettä.

Kuumenna öljytilkka wokki- tai paistinpannussa, pikapaista valkosipuli kullanruskeaksi. Lisää jauheliha ja painele tai hakkaa se pannulla hyvin hienoksi muruksi ja paista kypsäksi. Lisää nuudelit, sienet, porkkanat, pavunidut, inkivääri, kalakastike, osterikastike sekä valkopippuri. Kypsennä vielä muutama minuutti. Maista ja lisää tarvittaessa makua - itse lisäsin kalakastiketta. Anna seoksen jäähtyä.


Kostuta kevätrullalevyt pehmeiksi vedellä ja täytä ne seoksella yksi kerrallaan. Aseta täyte levyn laidalle, käännä levyn lyhyt reuna täytteen yli, sitten levyn reunat sivuilta keskelle ja pyöritä rullaksi. Levitä hieman jauhotahnaa levyn kiinnityskohtaan, jotta rulla pysyy kiinni. Täytä kaikki rullat samaan tapaan.

Kuumenna uppopaistoöljy kattilassa tai wokkipannussa. Pudota varovasti kevätkääryle öljyyn. Jos se alkaa pihistä, öljy on valmista. Paista noin viisi rullaa kerrallaan muutaman minuutin ajan, tai kunnes ne ovat rapeapintaisia ja kullankeltaisia. Nostele reikäkauhalla kuivahtamaan talouspaperin päälle.

Tarjoile kevätrullat kuumina chilikastikkeen kanssa.

torstai 17. huhtikuuta 2014

AASIALAISTYYLISTÄ RAPEAA KYYHKYÄ JA DIPPIKASTIKETTA (Jamie Oliverin ohjeella)

Voi Jamie, Jamie. Niin paljon kuin sinua rakastankin, en ole hulluna aasialaisresepteihisi.

Kinkkinen juttu - rakastan Jamien reseptejä ja rakastan aasialaista ruokaa, mutta nämä intohimon kohteet eivät valitettavasti kohtaa. Jamien aasialaisreseptit eivät maistu suussani autenttisilta, vaan ovat enemmänkin "aasialaistyylistä" ruokaa ja sitä voisi markkinoida vaikka sanoilla "suomalaiseen makuun" - tai ehkä brittiläiseen makuun? Toisaalta tässä reseptissä asia tulee rehdisti ilmi jo nimestä, joten en motkota enempää makujen balanssista!

Löysin kaupan pakastealtaasta metsäkyyhkyjä ja päätin kokeilla niiden valmistamista. Etsin pitkään länsimaalaisia kyyhkyreseptejä, mutta mieleistä ei löytynyt. Kun viikonlopun menusta alkoi muodostua muutenkin aasialainen, valitsin Jamien aasialaistyylisen kyyhkyreseptin kokeiluun.



merisuolaa ja vastajauhettua sichuanin- eli anispippuria (ei löytynyt, joten käytin mustapippuria ja hyppysellisen anista)
kukkurallinen teelusikallinen kiinalaista viismaustetta
2 metsäkyyhkyä (mikäli pakasteesta, sulatettuna)
kasviöljyä
2 chiliä (mielellään erivärisiä)
2 kevätsipulia siivuiksi leikattuna
pienen korianterinipun lehdet

dippikastike
2 appelsiinia, joista molempien mehu, ja toisen kuori raastettuna
8rkl osterikastiketta
2tl seesamiöljyä
1tl juoksevaa hunajaa
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
1 limen mehu

Valmista ensin lintuihin hierottava mausteseos. Murskaa morttelissa hyppysellinen suolaa, sichuaninpippuri ja viismauste. Pese linnut sekä sisä- että ulkopuolelta ja huolehdi ettei linnun sisään jää ylimääräisiä "rämmäleitä". Taputtele ne talouspaperilla lähes kuivaksi. Pane kyyhkyt leikkuulaudalle ja ripottele niiden päälle ja sisälle mausteseosta. Yritä saada mahdollisimman paljon mausteseosta tarttumaan lintuun hieromalla seosta linnun pintaan.

Kaada öljy isoon kattilaan ja kuumenna 180-asteiseksi. Valmista dippikastike öljyn kuumentuessa. Pane pienehköön kattilaan kaikki dippikastikkeen ainekset ja keittele muutaman minuutin ajan. Maista kastiketta ja mausta lisää, mikäli makean, suolaisen ja happaman tasapaino on pielessä.

Kun öljy on sopivan kuumaa, pane kyyhkyt varovasti kattilaan ja kypsennä 4-5minuuttia, eli kullanruskeiksi. Nosta kattilasta varovasti, valuta ylimääräinen öljy kattilaan ja aseta talouspaperin päälle hetkeksi. Paloittele tai tarjoa kokonaisina, kuten me teimme. Asettele tarjoiluastialle, ripottele päälle kevätsipulisiivuja, korianterin lehtiä ja siivutettua chiliä.

Nautitaan sormin dippikastikkeen kanssa!

keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

BALSAMIETIKKAISET SIPULIT JA PERUNAT SEKÄ UUNIPORSASTA (Jamie Oliverin ohjeella)

Tässä reseptissä on mukavaa etikkaista ytyä.

Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin porsaan selkäpaistia, mutta kaupan possuvalikoiman niukkuudesta johtuen ostimme köntin ulkofileetä. Epäilyistäni huolimatta sapuska onnistui kuitenkin mainiosti.



1½kg keskikokoisia kiinteitä perunoita kuorittuna ja lohkottuna
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
oliiviöljyä
200g voita kuutioina
tuoreen rosmariininipun silputut lehdet
1 kokonainen valkosipuli kynnet kuorittuna ja murskattuna
5 keskikokoista punasipulia kuorittuna ja lohkottuna
3½dl halpaa balsamietikkaa

possu
1 pienen rosmariininipun hienonnetut lehdet
2rkl vastajauhettuja fenkolinsiemeniä
1½kg luuton ja nahaton porsaan selkäpaisti (tai iso pala ulkofileetä)
oliiviöljyä
6 valkosipulin kynttä
1 keskikokoinen punasipuli kuorittuna ja neljään osaan leikattuna
2 sellerin vartta siivuina
4 laakerinlehteä
2 viinilasillista kuivaa valkoviiniä
neitsytoliiviöljyä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pane perunat kattilaan suolalla maustettuun veteen ja keitä noin 8 minuuttia. Valuta.

Valmista liha. Ripottele hienonnetut rosmariinit, jauhettu fenkoli, suolaa ja mustapippuria leikkuulaudalle. Kierittele lihaa leikkuulaudalla niin että se on kauttaaltaan mausteseoksen peitossa.

Ota iso uunivuoka, jonka possu täyttää mukavasti ja siirrä se liedelle keskilämmölle. Kaada vuokaan hieman oliiviöljyä ja nosta liha siihen rasvapuoli alaspäin. Ripottele lihalle loput mausteet leikkuulaudalta. Käännä liha muutaman minuutin kuluttua ja lisää vuokaan valkosipulinkynnet, punasipuli, selleri ja laakerinlehdet. Siirrä vuoka uunin alatasolle tunniksi. Mikäli lihasta irtoaa rasvaa, valele lihaa sillä paistoajan puolivälissä.

Ota esiin toinen uunivuoka, johon perunat mahtuvat hyvin yhteen kerrokseen. Kuumenna vuoka liedellä ja kaada siihen loraus oliiviöljyä. Lisää voi, rosmariini ja valkosipuli. Lisää perunat ja kääntele niitä mausteissa. Lisää sipulit, balsamietikka, suolaa ja pippuria. Keitä kokoon viitisen minuuttia. Siirrä vuoka uunin ylätasolle kun liha on ollut uunissa 10 minuuttia. Paistat lihaa ja perunoita siis samaan aikaan 50 minuuttia - eli kunnes liha on sopivan kypsää ja perunat sekä sipulit tummia, makeita ja rapeita. Kääntele perunoita ja sipuleita paistoajan puolivälissä.

Nosta liha uunista ja anna sen levätä 10 minuuttia. Murskaa sillävälin vuokaan jääneet valkosipulit ja sipulit vuokaan valuneisiin nesteisiin/rasvaan. Nosta vuoka levylle (tai kaada seos pieneen kattilaan), lisää valkoviini ja kaavi pohjasta kaikki maut irti (mikäli käytät nyt kattilaa, lisää vuokaan tilkka valkoviiniä ja kaavi kaikki maut mukaan kattilaan). Hauduttele kunnes neste on vähentynyt puoleen. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Siivilöi liemi kastikekannuun. Viipaloi possunliha ja tarjoile uunisipulien ja -perunoiden sekä kastikkeen kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...