tiistai 20. marraskuuta 2012

HÖYRYTETTYÄ SIIKAA CHILIKASTIKKEELLA

Yleensä kun valmistan kalaa thaimaalaisittain, uppopaistan kalan öljyssä rapeanahkaiseksi. Tällä kertaa kalatiskistä löytyi kuitenkin vain niin isoja jätkäleitä, että kala oli pakko valmistaa jotenkin muuten kuin paistinpannulla.

Höyrytin kalan höyryuunissa, mutta pienemmän kalan höyryttäminen onnistuu toki esim. suuressa kannellisessa kasarissa ritilän päällä.

Suuri siika (1,5kg tai suurempi)
1 salottisipuli
1 sitruunaruohon varsi
5 kaffirlimen lehteä
3 isoa punaista chiliä
peukalon kokoinen pala inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
4rkl valkoviiniä
4rkl kalakastiketta

pari suurta kourallista tuoretta korianteria

chilikastike:
10 isoa punaista chiliä
5 valkosipulin kynttä
4rkl kalakastiketta
1rkl palmusokeria
5rkl limettimehua

Suomusta siika, mutta älä poista eviä tai päätä. Viillä nahkaan muutama pitkä viilto molemmin puolin.

Silppua salottisipuli, hienonna sitruunaruohon valkoinen osa, valkosipulin kynnet, chilit (voit poistaa siemenet jos haluat) ja suikaloi kaffirlimen lehdet (poista ranka) sekä inkivääri hyvin ohuiksi suikaleiksi. Sekoita näiden sekaan valkoviini ja kalakastike kulhossa. Hiero seosta kalan sisälle ja nahkaan tehtyihin viiltoihin.


Höyrytä kalaa uunissa 120 asteessa 100% kosteudella kalan koosta riippuen 30-45 minuuttia.

Valmista sillä aikaa chilikastike. Hienonna tai vähintäänkin siivuttele hieman pienemmäksi chilit ja valkosipulin kynnet. Heitä ne tehosekoittimeen ja lisää joukkoon kalakastike, sokeri ja limettimehu. Surruuttele tasaiseksi kastikkeeksi.

Ripottele silputtu korianteri kalan päälle ja aseta tarjolle kokonaisena, chilikastikkeen ja riisin kanssa.


tiistai 13. marraskuuta 2012

PUOLIALASTON TOTUUS

Liemessä-blogi haastoi ruokabloggaajat kirjoittamaan realistisesti ja kaunistelematta bloggaajan arjesta. En yleensä tartu blogihaasteisiin, mutta tämä kuulosti niin mielenkiintoiselta idealta, että päätin lähteä mukaan. Haasteen heittämisestä on tosin jo kuukausi, mutta tyypilliseen tapaani huomasin sen vasta nyt.


Täytyy myöntää, että useita ruokablogeja selaillessa tulee itselle vähäpätöinen olo. Kuvien keittiöt ovat ikipuhtaita ja siistejä, ruuat viimeisen päälle onnistuneita ja kuvat stailattu hienommin kuin alan lehdissä. Koitan välillä stailata annoskuviani, mutta lopputuloksena on yleensä naurettava kasa kuvaan istumatonta roinaa, lasinpinnasta heijastuva naamatauluni, lautasen reunaan jäänyt sormenjälki ja jäähtynyt ruoka-annos. Lisäksi olen keksinyt ruokakuville vain kaksi järkeenkäypää kuvauspaikkaa. Toinen on tiskipöydällä tietyssä raossa, jossa valaistus on sopiva eivätkä tiskiröykkiöt näy taustalta - ainakaan jos työnnän niitä syrjään ja rajaan kuvan tarkasti lautaseen... Toinen kuvauspaikka on ruokapöytä. Tässä kohtaa ruokaseurue viimeistään alkaa narista milloin saa alkaa syömään, kun heilun kamerani kanssa yrittäen rajata taustalta pois tv:n ja sotkuisen ruokapöydän. Näiden tunnustusten pohjalta voittekin tiirata uusin silmin ruokakuviani - eivät ne viimeisen päälle stailattuja ole muutenkaan, mutta miettikääpä mikä karu totuus odottaa kuvan reunojen ulkopuolella.

Mutta asiaan.

Maanantai. Vuorotyöläisen vapaapäivä työviikonlopun jälkeen. Näin heti alkuun totta puhuakseni - oletin, että heräisin pienoiseen kankkuseen isänpäivän illallisella nautitun punaviinin ja amaretton jälkeen.


Vaan ei. Heräsin hyvävointisena ja virkeänä epämiellyttävän aikaisin (8:30), ottaen huomioon että olisin saanut niin pitkään kuin haluan.


En ole aamuihminen ja minulta on turha odottaa minkäänlaista aivojen ja käsien välistä yhteistyötä ennen toista kahvikupillista, joten ärsyttävin näky jonka aamulla tiedän, on tämä:


Suureksi ihmeekseni en lennättänyt huuhteluvesiä lattialle tai kaappien oviin ja kahvipurutkin osuivat biojäteastiaan. Koska en voinut käyttää kankkustakaan tekosyynä olla tekemättä vapaapäivänäni mitään, päätin pitkittää mihinkään järkevään ryhtymistä syömällä poikkeuksellisesti aamupalaa. Yleensä en muista vapaapäivinäni syödä, ennenkuin maha alkaa häiritsevästi murista ja silmissä sumentua joskus iltapäivällä. Jääkaapista löytyi onneksi viikonlopun jäljiltä kylmäsavulohta, rehuja ja smetanaa leivän päälle. Nyt sain siis harvinaisen hyvän startin alkavaan viikkoon.

Huomatkaa. Meidän perheessä vallitsee sääntö, ettei sohvalla saa syödä. Mutta jos kukaan ei ole näkemässä, niin kaatuuko puu metsässä ja tippuuko sohvalle lohta?


Lohi pysyi leivällä, mutta arvaatteko miksi mun uskollisen, viimeisiään vetelevän läppärini lempinimi on "leivänpaahdin"?


Päivän agenda oli vähän epäselvä vielä kolmannenkin kahvikupposen jälkeen. Olisin voinut järjestellä askartelutavaroitani jo kuukausi sitten ostettuihin kansioihin tai askarrella joulukortteja. Tai päivittää blogia tai katsoa Netflixistä ruokaohjelmia. Vain taivas tietää, miksi ryhdyin vapaapäivänäni työstämään luentomateriaalia, jonka aihe ei edes ole erikoisosaamisaluettani. Kun lopulta pääsin aiheeseen sisälle, en malttanut lopettaa ja onnistuin näpyttelemään kymmenisen sivua powerpointesitystä pääsemättä edes aiheeseen.

Jossain välissä - ja käsittääkseni vielä ihan yleisesti hyväksyttyyn lounasaikaan - päätin täyttää mahaani perjantaina kokkaillulla lasagnella. Lasagne oli ihan törkeän hyvää vetäydyttyään pari päivää jääkaapissa, mutta esillepanon esteettisyys ei ehkä yltänyt michelintähtiravintoloiden tasoon. Olisin ahtanut itseeni varmasti kolme kertaa enemmän ruokaa, mutta onneksi tähteitä oli jäänyt vain eväsrasiallinen. Nyt seuraa toinen huomautus: koitan esittää, etten välitä ketsupista ruuan päällä.


Lounaan syötyäni havahduin siihen tosiasiaan, ettei lapsi ollut tullut vieläkään koulusta kotiin, noin tunti koulun päättymisen jälkeen. Paskamutsi tässä, hei... En saanut puhelimella tyttöä kiinni, ja vaikka mieheni ystävällisesti informoi tytön olevan kaverillaan, olin huolesta mutkalla kun en tavoittanut lastani useista soittoyrityksistä huolimatta. Parin tunnin ajan kävelin hermostuneesti ympyrää, soittelin tytön numeroon ja pohdin onko aiheellista soittaa poliisille vai lähteä etsimään lasta itse. Lopulta tyttö pirautti takaisin ja sai kuulla melkoisen ripityksen kun oli unohtanut luurinsa äänettömälle.

Lapsi suostui sen kummemmin mutisematta tulemaan kotiin ja pääsin takaisin luentomateriaalin pariin. Uppouduin aiheeseen taas niin syvälle, etten malttanut nousta pois koneelta kun lapsi valitteli nälkäänsä, vaan käskin hänen tehdä itselleen välipalaa. Olkoonkin, että "normaaliperheissä" tuohon aikaan syötäisiin jo päivällistä. Taisi se mieskin tulla jossain välissä töistä. Ymmärtäväinen mies antoi minulle työrauhan ja luvan tehdä matskua vielä jonkin aikaa. Joskus seitsemän tienoilla aloin kuitenkin tihenevään tahtiin kuulla sivukorvalla vihjauksia ruuanlaitosta ja päätin luovuttaa.

Käyn kerran viikossa kaupassa ja ostan yleensä viikon ruokatarpeet kerralla. Tai rehellisesti sanottuna suunnittelen ja ostan viikonlopun ruuat, ja arkena valmistan jotain todella luovaa näiden tähteistä. Tällä kertaa olin varautunut ja ostanut vähän perustarpeita alkuviikollekin. Suunnitelmani mukaan aloin valmistaa yrttistä minestronekeittoa. Hauskinta ruuanlaitto on, kun siihen osallistuu koko perhe. Tyttö halusi kuitenkin katsoa netistä "Vedetään hatusta" -ohjelmaa. Mies tuli sentään auttelemaan ja sai aloittaa inhokkihommastani, juuresten kuorimisesta.


Lisäksi mies luki minulle iPadilta reseptiä blogistani. Eli pelasi autopeliä.


Tällä kertaa korvasin keitossa tomaattipyreen paseeratulla tomaatilla. Lisäsin sen oliiviöljyssä pyöriteltyjen juureskuutioiden sekaan kuumaan pannuun. Kas näin:

Siivottuani sotkun jätin juurekset kiehumaan ja unohduin vastaamaan sähköpostiin. No, juurekset olivat ainakin kypsiä. Soseutin keiton sauvasekoittimella tehden samalla jatko-osan Paseeratun Tomaatin Hyökkäykseen. Yleensä suosin luomulihaa ruuanlaitossa, mutta... tunnustus: jos en löydä tarkoitukseeni sopivaa luomulihaa, en vaihda kokkailusuunnitelmia vaan ostan ei-luomua. Kuten keitossa käyttämäni palvikinkku. Tadaa! Kaunis keitto on pian valmis!


Ja viimein - se hetki kun perhe kokoontuu yhteen ruokapöydän ääreen nauttimaan illallisesta ja vaihtamaan päivän kuulumiset? Tai sitten katsotaan televisiota ja tyttö unohtuu tuijottelemaan telkkaria kunnes asiasta joutuu huomauttamaan tuhannennen kerran siinä vaiheessa kun me vanhemmat olemme jo syöneet ja lapsonen on saanut lapioitua suuhunsa vasta alle puolet annoksestaan.


Ruokapöydässä tyttö pohti, onko keitto täyttävää ja ravitsevaa ruokaa. Selitin, että se riippuu täysin siitä mitä keittoon laittaa, ja minestronekeitto on kyllä sekä täyttävää että terveellistä. Tytön mentyä nukkumaan suunnittelimme miehen kanssa talvilomamatkaamme ja pian Täyttävä ja Ravitseva keitto potkaisi omaan nilkkaani. Kävin lämmittämässä itselleni yöpalaksi eli oman rytmini mukaan iltapalaksi tytöltä tähteeksi jäänyttä isänpäivän illallispizzaa. Ja nautin sen sohvalla, tietenkin.


Bloggausmielessä päivä oli siis hyvin mitäänsanomaton, mutta tätä kirjoittaessani jouduin tunnustamaan lipsuvani jopa omista säännöistäni ja periaatteistani. No, tuleepahan ainakin hyvin realistinen kuvaus omasta todellisesta arjestani.


P.S: Mikäs sen tyypillisempää - kamerasta loppui akku juuri kun aloin valmistaa ruokaa, joten "hienot ruokakuvat" on otettu luurin kameralla.


keskiviikko 7. marraskuuta 2012

GRANAATTIOMENAJUUSTOKAKKU

Viikonlopun herkutteluista jäi yli pari granaattiomenaa. Pyöräytin niistä juustokakun. Oli niin helppoa, että pitäisi onnistua keneltä vain kädenkäänteessä. Yllätyin granaattiomenasta irtoavan mehun määrää ja lisäsin hätäpäissäni toisen liivatteen kiilleseokseen, mutta yksikin riittää varmasti erittäin hyvin.


1 pötkö Domino-täytekeksejä
40g voita

1prk (200g) mascarponea
2rkl tomusokeria
2dl kuohukermaa
3/4dl St.Dalfour vadelma-granaattiomenahilloa
puolikkaan appelsiinin mehu
3 liivatetta

2 granaattiomenaa

Hienonna Dominot monitoimikoneessa murusiksi ja lisää joukkoon sulatettu voi. painele seos pienehkön, leivinpaperilla pohjustetun irtopohjavuoan (halkaisija n.20cm) pohjalle.

Vaahdota kuohukerma. Notkista vatkaimella hieman myös mascarponea ja sekoita sen joukkoon tomusokeri ja hillo. Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi. Kuumenna appelsiinimehu, purista 2 liivatteesta ylimääräinen vesi pois ja liuota appelsiinimehun sekaan. Anna liivateseoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja vatkaa sitten mascarponeseokseen. Lisää joukkoon kermavaahto varovasti nostellen. Kaada täyte keksipohjan päälle vuokaan ja anna hyytyä hetki jääkaapissa.

Halkaise granaattiomenat ja kaavi talteen siemenet sekä mehu. Kuumenna tilkka granaattiomenoista irronnutta mehua, purista viimeisestä liivatteesta ylimääräinen vesi pois ja liuota liivate granaattiomenamehuun. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja sekoita granaattiomenan siementen ja lopun mehun kanssa huolellisesti. Kaada seos täytteen päälle vuokaan ja anna kakun hyytyä jääkaapissa, kunnes granaattiomenakiille on hyytelömäistä.

perjantai 2. marraskuuta 2012

PEURANPAISTIA VIIKUNASINAPPIKUORESSA SEKÄ VIIKUNAKASTIKETTA

Aivan kuten pari päivää sitten näpyttelemäni ankkaresepti, on tämäkin resepti modifioitu Sylvia Winnewisserin kirjasta Herkullisia riista- ja linturuokia. Ankanrintojen lisäksi tilasimme Delicardilla (kiitos ja terveiset jälleen sen antajalle!) peuran paistin. Paistin valmistin kirjan ohjeella, mutta kastiketta sovelsin vapaasti. Alkuperäiseen kastikkeeseen ei tullut ollenkaan tuoreita viikunoita ja punaviinin lisäksi siihen olisi tullut kermaa. Kuvittelen olevani ennakkoluuloton herkuttelija, mutta punaviinin ja kerman kombo nyt vaan on mielestäni hyvin epäilyttävä.


800g peuran paistia
suolaa
mustapippuria
öljyä
2dl riistalientä
2dl punaviiniä
3rkl hunajaa
2rkl St. Dalfour viikunahilloa
2rkl dijon-sinappia
3rkl korppujauhoja
2 viikunaa
1dl portviiniä

Lämmitä uuni 200 asteeseen (kiertoilmauuni 180 asteeseen). Kuivaa liha, mausta suolalla ja pippurilla. Jos paistissa on verkko ympärillä, anna sen olla kuorruttamiseen asti.

Kuumenna tilkka öljyä padassa ja ruskista liha kunnolla joka puolelta. Kaada pataan puolet riistaliemestä ja punaviinistä ja kypsennä lihaa kannen alla uunissa vajaa tunti (me tuikkasimme paistiin lihamittarin, ja otimme paistin uunista kun asteita oli kuutisenkymmentä). Valele lihaa kypsennyksen aikana vähän väliä paistoliemellä. Kun kypsennysaikaa on noin 10min jäljellä tai sisälämpötila muutaman asteen vajaa, nosta paisti padasta, kaada paistoliemi talteen,(irroita verkko) ja kuorruta paisti.

Sekoita hunaja, viikunahillo, sinappi ja korppujauhot tahnaksi ja levitä se paistin päälle. Kuumenna uuni 230 asteeseen ja kypsennä kuori kullankeltaiseksi.

Valmista tällä välin kastike. Pilko viikunat (kuorineen). Kiehauta kattilassa paistoliemi ja loput punaviinistä ja riistaliemestä. Kiehuta tarvittaessa hieman kokoon. Kaada toiseen kattilaan portviini ja viikunanpalat. Kiehuta kunnes viikunat ovat pehmenneet ja portviini imeytynyt. Kaada seos sitten riistaliemikattilaan.


Leikkaa liha viipaleiksi ja tarjoile viikunakastikkeen kanssa.


keskiviikko 31. lokakuuta 2012

ANKANRINTAA GRANAATTIOMENAKASTIKKEELLA

Hain inspiraatiota ankkareseptille Sylvia Winnewisserin kirjasta Herkullisia riista- ja linturuokia. Kirpeät ja hedelmäiset maut tasapainottavat mukavasti tuhtia ankanrintaa, joten granaattiomenakastike kuulosti kokeilemisen arvoiselta. En kuitenkaan valmistanut ankkaa tai kastiketta aivan kirjan tarjoamalla ohjeella. Ankanrinnat tilasimme ystävältä saadulla Delicardilla ja valmistimme ne Delicardin sivuilta löydetyllä, jo aiemmin testaamallamme reseptillä.


2kpl (700g) ankanrintaa

½dl juoksevaa hunajaa
1tl korianterinsiemeniä
½tl inkivääriraastetta
suolaa, mustapippuria

4 salottisipulia
neitsytoliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
2dl kanalientä
1 granaattiomena
½dl St.Dalfour vadelma-granaattiomenahilloa

Ota liha huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen paistamista.

Leikkaa useita pitkittäisiä viiltoja ankanrinnan rasvapintaan. Suolaa ja pippuroi ankanrinnat, paista keskilämmöllä ensin rasvapuolet rapean ruskeiksi, sitten toinen puoli nopeasti. Säästä ankanrinnoista irtoava rasva. Sekoita hunaja, korianterinsiemenet ja inkivääriraaste. Sivele seos ankanrintojen pintaan. Paista ankanrinnat 100-asteisessa uunissa, kunnes paistomittari näyttää 60-65 °C (noin 35 min). Anna ankanrintojen vetäytyä folioon käärittyinä noin 30 min. Kuumenna ne rasvapuoli alaspäin pannulla ennen tarjoilua ja viipaloi annospaloiksi.


Valmista kastike ankanrintojen vetäytyessä. Kuumenna paistamisesta jäänyt ankanrasva, kuullota siinä hienonnettua salottisipulia kunnes se on läpikuultavaa. Lisää kanaliemi ja vadelma-granaattiomenahillo ja keitä hieman kokoon. Halkaise granaattiomena ja irrota siemenet. Mausta kastike suolalla ja pippurilla ja sekoita joukkoon granaattiomenan siemenet. Tarjoa ankanrintaviipaleiden ja vaikkapa paistettujen perunoiden kanssa.




tiistai 30. lokakuuta 2012

SAUCE THERMIDOR

"Tämä klassinen ranskalainen kastike tarjotaan perinteisesti hummerien kanssa, mutta se sopii yhtä hyvin lähes kaikille äyriäisille ja valkolihaisille kaloille. Kastikkeeseen kannattaa käyttää todella hyvää kalalientä. Voit valmistaa liemen itse tai käyttää kalafondia".

Näin lukee kastikeraamatussani "Maailman parhaat kastikkeet" (Joanna Farrow). Muokkailin reseptiä hieman perusvalikoimani mukaan.


4dl kalalientä
2dl kuivaa valkoviiniä
yrttikimppu (laitoin kimppuun 3 salvian lehteä, muutaman timjamin oksan ja pari vartta lehtipersiljaa)
15g voita
15g vehnäjauhoja
3dl täysmaitoa
2tl tomaattisosetta (käytin tomaattipyrettä)
1tl englantilaista sinappia (käytin dijon sinappia)
1/4tl cayennepippuria (käytin chiliä)
1rkl tuoretta kirveliä tai rakuunaa silputtuna(käytin rakuunaa)
1½dl kuohukermaa
1rkl brandyä (käytin jallua)
suolaa

Kaada kalaliemi ja viini isoon kasariin, lisää yrttikimppu ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kokoon, kunnes nestettä on 2dl.


Sulata voi kuplivaksi toisessa kattilassa. Lisää jauhot ja kypsennä sekoittaen pari minuuttia, kunnes seos alkaa saada väriä. Ota kasari liedeltä ja lisää vähitellen maito. Sekoita, kunnes seos on sileää. Pane kasari takaisin levylle, lisää tomaattisose, sinappi ja cayennepippuri ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia, kunnes seos on sakeaa.


Ota pois yrttikimppu ja kaada liemi kasariin (siis kasariin, jossa valmistit juuri jauho-maitoseoksen). Sekoita joukkoon kirveli tai rakuuna, kerma tai brandy ja anna kiehua kuplien, kunnes kastike on sakeaa. Tarkista maku ja tarjoa kuumana.

Itse tarjoilin thermidor-kastiketta hummerinpyrstön ja hummeririsoton kanssa. Hummeririsoton valmistin hyväksi koettua reseptiä mukaellen, sellerinvarren sijasta käytin suurinpiirtein saman verran hienonnettua fenkolia.


maanantai 29. lokakuuta 2012

MAHTIMUREKE

En ole koskaan valmistanut perinteistä mureketta, jonka sisältä paljastuu keitetty kananmuna. Ihan perusperinteiseen tapaan en kuitenkaan valmistanut mureketta nytkään, vaan kokeilin päällystää murekkeen purjolla. Onnistui, ja maistui todella herkulliselta.


500g naudan jauhelihaa
½dl ruiskorppujauhoja
1dl Lindahlsin turkkilaista jogurttia
n.1tl suolaa
½tl mustapippuria
½tl valkopippuria
2tl kirveliä
1tl Provencale -yrttiseosta
1 kananmuna
2rkl paahdettua sipulirouhetta (morttelissa hienoksi jauhettuna)

oliiviöljyä
3 kananmunaa
2 purjoa

kastike:
1dl lihalientä
2dl ruokakermaa
1rkl Dijon-sinappia
1rkl rakeista sinappia

Sekoita mureketaikinan ainekset huolellisesti tasaiseksi massaksi.

Poista purjoista sojottavat vihreät osat ja juuripää, eli säästä vain siisti suora pätkä purjoista. Halkaise purjot ja huuhtele huolellisesti. Irrota purjosta muutama uloin kerros ja keitä kananmunien kanssa seitsemän minuuttia. Hienonna sillä aikaa purjon sisimmät kerrokset ja kuullota pari minuuttia oliiviöljyssä. Kuori ja halkaise keitetyt kananmunat ja anna purjojen hieman jäähtyä sillä aikaa. Sekoita jäähtyneet kuullotetut purjot mureketaikinaan. Vuoraa esim. leipävuoka leivinpaperilla ja asettele keitetyt purjot siististi vuoan pohjalle ja seinämille niin että purjo"nauhojen" päät ylettävät murekkeen päälle käännettäväksi.

Levitä ohut kerros mureketaikinaa vuoan pohjalle ja asettele munanpuolikkaat jonoon taikinan päälle. Täytä kananmunien välit ja koko vuoka lopulla mureketaikinalla. Käännä purjojen päät vielä murekkeen päälle niin että koko mureke on purjokuoren sisällä.



Paista mureketta 220 asteisessa uunissa 15 minuuttia, alenna lämpö sitten 150 asteeseen, peitä mureke kostutetulla leivinpaperilla ja paista vielä 20 minuuttia. Kumoa mureke leikkuulaudalle ja leikkaa annospaloiksi.

Valmista kastike kiehuttelemalla aineksia kokoon niin kauan, että kastike on sopivan paksua.

Tarjoile mureke keitettyjen perunoiden tai perunamuussin sekä kerma-sinappikastikkeen kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...